De jumatate de an ma obsedeaza tortul de portocale pe care-l facea matusa mea la evenimente festive in copilarie. A devenit madlena mea si nu aveam cum sa nu incerc sa ajung la reteta originala. Am tot cautat pe net si am gasit aici tortul care seamana perfect cu cel al matusii mele. Sigur ca nu am reusit sa-l fac perfect, mai am de lucru la aspect in special, dar sunt multumita de rezultat, tinand cont ca nu am facut prea multe torturi in aventura mea culinara.
Prepararea este destul de usoara, nu e deloc inspaimantator, dupa cum ma asteptam eu.
Am preparat rapid blatul, intr-un vas cu diametrul mai mic decat cel in care am asamblat tortul. Eu am folosit o cratita pentru ca nu aveam o forma de tort cu diametrul asa de mic, dar am captusit-o cu hartie de copt si a iesit foarte bine.
Separam ouale, batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem iar, incorporam galbenusurile si faina si praful de copt si gata, dam la cuptor.
Blatul a iesit cam inalt, l-am taiat doar in doua dar ar fi mers taiat in trei bucati. Nu necesita insiropare, se iinmoaie foarte bine de la crema.
Am curatat portocalele, le-am taiat si le-am lasat cu putin zahar sa se odihneasca. Nu prea au lasat zeama, data viitoare voi adauga si suc de portocale, 250 ml sau chiar mai mult, si voi creste cantitatea de gelatina, eventual poate incerc si eu agar agar, ca il am de mult in vizor.
Am frecat galbenusurile cu zaharul, pe baie de aburi, am adaugat laptele fierbinte si am amestecat bine pana s-a ingrosat usor. Gelatina am pus-o la inmuiat mai devreme in apa rece, apoi am incalzit-o si adaugat-o in crema fierbinte si am amestecat bine, avand grija sa nu depasesc 60 de grade, desi nu am avut termometru ca sa stiu cu exactitate temperatura.
Am lasat crema sa se raceasca dar data viitoare o sa o las si mai mult sa se intareasca mai mult inainte sa asamblez tortul. Desi am respectat pasii pentru asamblare a mai intrat crema si pe sub portocale si astfel portocalele nu mai apar asa frumos pe tort ca in model si ca in tortul matusii mele.
Am tapetat in folie de platic tava de tort, cu grija sa nu ramana portiuni pe unde sa poate curge crema, apoi am asezat feliile de portocale si peste ele am turnat crema, apoi am asezat p felie de blat, iat crema si ultima data blat. Am invetilt bine cu alta bucata de folie si am asezat un castron deasupra, sa prezese bine si sa nu lase blatul sa se ridice.
L-am lasat in frigider pana a doua zi, dar se putea consuma dupa vreo 4 ore.
Nu radeti de aspect, stiu ca mai am de lucru 🙂
Tortul asta iti lasa o senzatie de usor si racoros, musafirii mei au fost incantati 🙂
P.S. Crema asta seamana cu cea de panacotta.
Sa aveti pofta!
5 Comentarii
Claudia a comentat...
ti-a iesit foarte bine! si zici ca a fost bun, ha?
La multi ani!!!
liladoarea a comentat...
Multumesc!
Poi da, cam bun 🙂 M-am gandit sa va pastrez si voua in congelator, da mai bine facem altele 🙂
Dodo a comentat...
Ma bucur foarte mult ca ati reusit sa gasiti pe blogul meu reteta de tort ce o cautati de atata timp. Ma gandesc ca ar fi mai ok ca la asamblare sa punem intai putina crema cat sa acopere portocalele, iar abia dupa ce se intareste bine sa punem in continuare. Astfel greutatea tortului (crema + blat) nu va mai strica astpectul final.
liladoarea a comentat...
Multumesc mult! Da, cred ca asta e solutia, asa o sa fac data viitoare.
Panacotta cu afine si zmeura | Bistro Lila a comentat...
[…] si usor de pregatit, foarte potrivit pentru zilele astea toride. Il aveam in plan inca de la tortul diplomat de portocale dar nu am apucat sa-l fac […]