Toată lumea știe ca școala nu mai pregătește copiii pentru viață și, mai ales, pentru câmpul muncii. An de an târâm prin liceu copii care nu reușesc să ia bacul. Nu că bacalaureatul ar oferi vreo calificare, însă cei care nu-l iau puteau face ceva mult mai util in cei 4 ani de liceu. Noua lege a învățământului vorbește despre 12 clase obligatorii, fără să rezolve nici cum calitatea și adaptarea programei școlare la necesitățile pieței.

Multă vreme orice tânăr se înscria la o facultate. Chiar daca asta a dus la o inflație de absolvenți și a scăzut drastic valoarea unei astfel de diplome. Cei mai mulți tineri întampină dificultați în a-și găsi un loc de muncă. În principal din cauza de lipsa de experiență. Ce știi sa faci?

În România meseria nu mai e brațară de aur de multă vreme. În alte țări maestrul brutar e la fel de recunoscut ca un medic. Modelele tinerilor noștri sunt, în general, cântareți sau afaceriști ce au aparut peste noapte, prea puțini știu sau sunt încurajați să cunoască cu adevarat o meserie. Tocmai de aceea m-am bucurat foarte tare când am auzit ca Tabăra din Țara lui Andrei s-a transformat in Tabîra Meseriasilor din Tara lui Andrei. M-am bucurat  atât pentru idee  dar și pentru ca știu ca temele sunt abordate cu simț de rîspundere și sunt convinsa ca elevii participanti vor pleca acasa cu multă încredere în ei, și poate iși văd deja drumul în viață. Am citit că sunt atât ateliere teoretice (dezvoltare personală, prezentare în fața angajatorului, profilare vocaționala) cât si activitați practice, specifice fiecărei meserii.

,,Scopul Taberei Meseriașilor este să completeze programa școlară și să îi ajute pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor. În 2015, proiectul vine în sprijinul a cinci meserii studiate de elevi: frizer, croitor, bucătar, mecanic auto și operator sondă.”

Nu e deloc o rușine sa inveți o meserie. E foarte bine sa știi o meserie și să o știi bine, și asta cât mai devreme. Cunosc atatea povești ale unor tineri care au absolvit o facultate si se lupta sa-si gaseasca un job, si de ani de zile nu gasesc altceva decat casier sau lucrător comercial.

 

Mult succes Romania Meseriașă!

taguri, , ,

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.