Am vazut si eu ieri, intamplator, la realitatea, psihologul care scotea solutii din joben: interziceti facebookul la adolescenti. Ce simplu e pentru unii!

Interzicerea nu e niciodata o solutie! Nu asa abstracta, e interzis si gata. Bine ca n-a propus sa-i tinem incuiati sub cheie ca sa fim siguri ca nu fug.

Sub povara vremurilor de cele mai multe ori pierdem din vedere comunicarea cu copiii nostri. Nu ne e deloc usor cu grijile de zi cu zi dar pe lista noastra de prioritati sunt, in general, lucrurile materiale. Suntem tare mandri cand le oferim cel mai nou model de Ipfone sau ca ai nostri sunt imbracati numai de firma. Ca o paranteza, am vazut copii de 8 ani incurajati  sa aiba telefon mai bun decat al invatatoarei. Cu toate astea nu acceptam in ruptul capului ca ne indepartam de copii si ca pe zi ce trece ii cunoastem mai putin. Ramanem blocati pe formularea : copilul meu nu minte (o aud chiar de la parinti de copii de 3 ani) si tot ce se poate intampla pe parcurs ne socheaza si cu siguranta nu depinde de noi.

Internetul e cu siguranta unul din avantajele vremurilor in care traim, asta daca stii sa-l folosesti. Copilul trebuie indrumat , trebuie sa stie ce pericole il pandesc si cum se poate feri de ele. E greu sa-l indrumi mai ales cand tu n-ai idee cu ce se mananca asta. E de datoria noastra, ca parinti, sa ne luptam sa le oferim modele. Nu e deloc usor, in timp ce modelele pe care la au printre ei, in fiecare zi, sunt in totala contradictie cu idealurile noastre. Dar asta nu ne da dreptul sa renuntam la lupta. Adolescenta e o perioada dificila dar , slava Domnului, copiii nu se nasc adolescenti, avem ceva timp sa ne pregatim pana la adolescenta.

Iar problema ramane: Cine sa-i indrume pe internet? Scoala? Prea putin. Parintii – cei mai multi nu stiu, n-au timp, nu considera ca e important. Dar pestii pot pandi foarte bine si la iesirea din scoala sau pe strada. Sigur ca pe internet ii pot astepta o gramada de pericole pe copii. Dar noi trebuie sa fim langa ei , cel mai bine e sa descopere impreuna cu noi . Exista informatii pentru asta, trebuie doar sa le cautam. Revenim la vechea discutie, e nevoie de mai mult timp, timp de calitate pentru copiii nostri.

 

taguri, , , ,

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.