La capitolul delicatese de multa vreme am pe lista dulceata de ceapa. Desi nu apucasem sa mananc am citit suficiente impresii pozitive care m-au convins ca e obligatoriu sa incerc. Asociam pe undeva cu supa de ceapa, desi nu seamana deloc, absolut deloc. Stiam ca nu e dulce, sau ca nu cu dulceata aduce, nu cu dulceata cu care suntem obisnuiti cand spunem dulceata de visine, de exemplu. Da, dulceata de visine e dulce acrisoara dar nu seamana absolut deloc cu dulceata de ceapa, care este si ea acrisoara si putin dulce. Dar foarte putin dulce, doar cat sa gadile papilele :), acrisoara cat sa de revigoreze un pic si aromata cat sa-ti lase o amintire placuta.
Asa ca m-am inarmat cu ceapa rosie, cam 2 kg cantarea necuratata, cativa catei de usturoi, boabe de piper, 2 frunze de dafin, o crenguta de rozmarin proaspat, 300 ml otet balsamic, 100 ml vin rosu sec, 3 linguri de zahar, putin ulei si 100 g unt si am trecut la actiune.
Am curatat ceapa si am taiat-o fasii, un pic cam mari as zice. Usturoiul l-am curatat si taiat feliute si gata, am incins uleiul in cratita odata cu untul. Am folosit o cratita mai inalta nu foarte larga la gura, dupa cum am citit aici, ca sa las dulceata sa fiarba domol si sa nu se evapore lichidul rapid. Chiar s-a evaporat grau.
Am adaugat ceapa cu usturoiul , amestecat putin si am acoperit, sa se inmoaie ceapa. Am amestecat periodic si cand s-a inmuiat putin am adaugat zaharul, foile da dafin si boabele de piper. Am mai lasat cam 10 min apoi am salvat culoarea adaugand otetul balsamic si vinul.Am indepartat capacul si am continuat sa amestec, cam din 10-15 min, si am lasat la foc domol mai bine de o ora pentru ca lichidul nu se dadea dus cu una cu doua.
Intre timp am bagat la cuptor o bucata de spata de porc frecata cu cimbru si un praf de curry, ceva sare si 2 capatani de usturoi sa-i tina de urat, intr-un vas de yena cu capac,cu un strop de apa, in alt vas am aruncat niste cuburi de dovleac, sfecla rosie si cativa copacei de conopida, stropite cu un strop de ulei si pudrate cu sare si cumbru si le-am lasat sa-si imbogateasca aromele. Carnea a stat cam o ora, legumele mai putin (le-am parlit putin, dupa 30 min trebuie verificate).
Rozmarinul l-am adaugat mai tarziu, spre ultima jumatate de ora de clocotit.
Cand lichidul mai scade si se ingroasa putin e gata. Am turnat dulceata fierbine in borcanele uscate in cuptor.
Am obtinut doar 2 borcane de dulceata, unul mai micut si altul de 800 ml.
Si pentru ca trebuia sa vedem daca a meritat efortul l-am servit cu friptura de porc cu legume la cuptor iar rezultatul a fost foarte bun. Nu am niste fotografii extraordinare dar va puteti face o idee, sper.
In concluzie merita din plin, abia astept sa incerc si cu alte combinatii, cu o branza buna, de exemplu.
Sa aveti pofta si sa o impartiti cu cei dragi!
Un comentariu
Supa de dovleac | Bistro Lila a comentat...
[…] mi-am dat seama ca noua mea descoperite dulceata de ceapa rosie s-ar potrivi de minune, ca unda acrisoara din dulceata ar pune in valoare mai bine dulceata […]