Cu cateva zile in urma am primit o provocare de la Qbebe.ro, si anume sa paricip la o campanie despre alimentatie sanatoasa – “Retete sanatoase pentru copii, viitoare mamici si mamicile care alapteaza”, campanie supervizata chiar de d-na doctor nutritionist Mihaela Bilic. Am raspuns cu mare drag de cum am citit mesajul. Subiectul e de mare interes pentru mine, mancarea sanatoasa pentru copii e pe lista de prioritati. Abia cand am inceput sa ma gandesc la ce reteta sa aleg lucrurile nu mai erau deloc simple. Eu gatesc pe cat se poate sanatos dar ce reteta ar aproba un medic nutritionist atat de recunoscut? Am citit cu placere cu ceva vreme in urma Traiesc , deci ma abtin si am schimbat lucruri in dieta mea si citind aceasta carte dar nu pot spune cu mana pe inima ca toate alegerile mele sunt corecte (sanatoase) si de aceea am mari emotii la proba asta.
M-am gandit, m-am razgandit, nimic nu era suficient de sanatos. Ieri ma hotarasem sa fac chiftele de curcan (la cuptor) cu cartofi natur (cartofi ?!) si tot cautam alternative la garnitura pana cand m-am hotarat sa merg pe mana copiilor: piept de pui cu fulgi de porumb e in topul preferintelor lor, mai ales de cand il pregatim impreuna, asa ca piept de pui cu fulgi a ramas. Brocoli le place, nu au facut o pasiune din asta dar le place (mami, am mancat 5 copacei), si, recunosc, e prima data cand il fac gratinat, noi il mancam usor crocant cu un sos de iaurt (iaurt cu usturoi verde, mmmmmm), dar m-am gandit ca e prea simplu pentru o reteta la un concurs, asa ca m-am gandit sa-l gratinez. Asa ca m-am apucat de treaba pe ultima suta de metri, multumesc Cristina pentru pasuire.
Prepararea in sine e foarte simpla.
Pentru patru portii am folosit un piept de pui, 300 ml iaurt pentru pui si 300 ml iaurt pentru brocoli, un catel de usturoi si o lingura de fulgi de usturoi, sare si piper dupa gust, oregano, 500 g brocoli congelat, putin unt pentru uns tava, foaie de copt, fulgi de porumb.
Am pus apa la fiert intr-o oala, cand clocoteste adaug brocoli si fierb 10 min.
Scurg imediat si las 15 min in strecuratoare sa se scurga. Am uns un vas yena cu unt, am asezat brocoli in el si torn deasupra iaurtul amestecat cu condimente- sare, piper, oregano, fulgi de usturoi. Asez deasupra cascavalul ras si bag la cuptor, pentru circa 20 min.
Trebuie sa fie rumenit, brocoli era bun de mancat si fara cuptor 🙂
Pieptul de pui se taie bucatele mici, de preferat de dimensiuni aproximativ egale pentru a se coace uniform, se trece prin iaurt amestecat cu usturoi maruntit, sare si piper, apoi se tavaleste prin fulgi de porumb usor maruntiti, cu grija sa se prinda fulgii peste tot. Daca raman portiuni neacoperite de fulgi mai adaugam fulgi la sfarsit.
Pieptul de pui se aseaza in tava pe hartie de copt si se coace cam 30 min la 200 grade celsius.
Grea asteptarea, cu copiii pe langa mine: mami, pot sa ma uit? cand e gata? dar deja miroase bine 🙂 , insa merita pentru ca ei sunt foarte multumiti de rezultat 🙂
Recomand atat pentru copii cat si pentru mamici si viitoare mamici, pentru toata familia.
Sa aveti pofta si sa-mi tineti pumnii sa castig 😉 !