Pentru ca am primit doua ratuste frumoase (multumim Iuli) am inceput sa caut retete. Pentru ca n-am mai gatit rata intreaga, ci numai piept de rata, am avut ceva emotii 🙂
Am inceput cu o rata pe varza, pentru ca mi-a placut foarte mult cand am mancat, urmand ca pe cealalta sa o umplu cu ceva – mere, portocale.
M-am inspirat de aici si deocamdata arata foarte bine si miroase demential (inca e la cuptor).
Procedeul nu e deloc complicat. Se toaca varza (eu am folosit o varza murata si una cruda).
Uleiul se amesteca cu boia, cimbru, sare, piper si rata se unge cu acest amestec.
Un mar curatat de coaja se aseaza in interiorul ratei, rata isi face bine loc in varza amestecata cu sare, suc de rosii si apa, se presara bobite de ienibahar, piper si foi de dafin. Se acopera vasul si se baga la cuptor, unde se coace dupa performantele cuptorului si varsta ratei.
Cand a fost apoape gata (cam 2 ore a durat la mine) am scos capacul si am mai uns rata cu zeama din vas, ca sa capete o culoare placuta. Am rumenit-o cam mult dar a fost o rata delicioasa.
Sa aveti pofta!