Ca pestele este un aliment sanatos o stie toata lumea. Chiar daca, inainte de “revolutie” ne rasuna in urechi la tot pasul “nici o masa fara peste”, de nu mai credea nimeni. Azi e dovedit stiintific ca pestele e benefic pentru inima, reduce riscul de infarct miocardic, ajuta circulatia. Trebuie consumat cel putin o data pe saptamana, fiert, pe gratar sau cuptor, fara unt.
Gasesc in top 5 tipuri de peste benefic, avand cea mai mare cantitate de omega 3 : somon, hering, sardine, pastrav si “pollock”. Pollock nu sunt sigura daca e cod sau alt tip de peste.
Dar avem si top peste rau pentru sanatate, datorita concentratiei mare de mercur pe care poate sa o contina: tilefish, peste spada, rechin si King mackerel. Tilefish si king mackerel nu prea stiu ce tipuri de peste sunt. Ultimul sa fie macrou?
Despre ton citesc cum tonul proaspat are o cantitate mai mare de omega 3 in stare proaspata (nu ca s-ar gasi pe la noi) decat la conserva, insa tonul conservat are mai putin mercur decat cel in stare proaspata.
www.realage.com sustine ca mancand peste o data pe saptamana vom arata cu 2,7 ani mai tineri 🙂