De multa vreme nu m-a mai interesat gura lumii. Inca nu localizez exact cand m-a afectat ultima data. Desi apreciez foarte mult intelepciunea populara, dictonul “cand 3 iti spun ca esti beat du-te sa te culci” nu mi se pare prea “intelept”. Pentru ca sunt la o varsta la care recitesc si povesti, imi permit sa fac o comparatie intre cei 3 care iti spun ca esti beat si slujitorii imparatului din Hainele cele noi ale imparatului. Poti umbla in pielea goala daca 3 iti spun ca te vad imbracat, nu? Probabil e infantil exemplul meu dar, pentru ca am vazut de curand Pinocchio la Ion Creanga, nu pot sa nu vad asemanarea dintre Pinocchio, atunci cand credea ca banii pusi de el in groapa o sa rodeasca si o sa-l faca bogat a doua zi si atatia oameni pacaliti in zilele noastre asemanator, de la Caritas la FMI sau mai stiu eu ce alte scheme clasice de teapa.
Dar sa revenim. Cristina e suparata pe cei care o intreaba una doua cand o sa aiba copii. Probabil cei mai multi dintre noi am trecut prin asta. Am trecut prin toate etapele: de ce nu ai un iubit? de ce nu ni-l prezinti? de ce nu te mariti? de ce nu ne-ai chemat la nunta? (poate asta mi-a adus cele mai multe bobarnace, multi au rupt relatiile cu mine pentru asta, cand raspunsul e foarte foarte simplu: pentru ca nu am facut nunta, in sensul larg al cuvantului, ci cat mai restrans cu putinta), de ce te-ai ingrasat? ce bine ca esti grasa si frumoasa (!!!), de ce ai slabit -cred ca ti-e foarte greu si ai probleme de ai slabit atata? de ce nu profesezi ce ai studiat, nu-i pacat de facultatea aia? de ce nu-ti lasi copiii cu bunicii? de ce nu-i imbraci mai gros? de ce nu-i dai ciocolata?de ce nu-i duci la gradinita de stat, si cate si mai cate, ca mi-ar lua zile intregi numai sa enumer acuzatiile-sfaturile sau ce-or fi ele.
Desi de multe ori inca mai ma necajesc toate intepaturile astea la final ma umfla rasul.Cred ca oamenii astia, care nu mai pot de grija altora, au de fapt nemultumirile si frustrarile lor si, voluntar sau nu, isi mai abat si ei atentia de la ale lor. Ce mare fericire sa stai sa oferi, fara sa-ti ceara nimeni, solutii la problemele pe care iti inchipui tu ca le au ceilalti. Cati nutritionisti dolofani nu-ti pot scrie tratate despre cum sa slabesti. Paiul din ochiul altuia, nu barna din ochiul tau.
Despre decizia de a avea copii suntem cu mult mai fericiti decat parintii nostri, de ex, care nu aveau prea multe metode de a decide cand si cati si daca sa aiba copii.Asta e, dupa mine una din marile avantaje ale zilelor noastre, sa poti decide cand si daca e cazul sa ai copii.
E deplasat sa tot intrebi voi cand faceti copii, mai ales ca raspunsul poate fi unul medical negativ.La fel de deplasat e sa oferi solutii de slabit unor presoane bolnave sau pe care nu le intereseaza acest aspect, oricat ar parea de scandalos. E foarte probabil sa ai dreptate in sfaturile pe care le oferi cu usurinta, fara a-ti fi solicitate, dar, daca persoana respectiva nu doreste ajutorul nu o vei putea ajuta asa, cu forta, doar pentru ca ai dreptate.E atat de greu sa ajuti oameni care nu se vor ajutati..
Oricum, important e sa nu iei niciodata hotarari doar asa, “ca sa astupi gura lumii”. Cel putin eu sunt foarte impacata cu hotararile mele si cele mai multe alegeri din viata ar fi aceleasi, de-ar fi sa o iau de la capat..

taguri, ,

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.