La invitatia gustos.ro am inceput sa ma gandesc mai mult la retete romanesti, clasice sau reinterpretate. Prima data m-am gandit la sarmale, dar chiar nu am avut starea necesara pentru a le gati. Poate alta data. Si, poate din cauza ca vine toamna, m-a apucat un dor nebun sa gatesc fasole, desi nu-mi amintesc de cand nu am mai gatit. Asa ca o sa va arat imediat ce a iesit. Poate o sa va fac pofta, desi multa lume va stramba din nas – chiar sa-ti fie pofta de fasole?!- dar de cand ma uit la dr Oz am inceput sa privesc cu alti ochi fasolea, care este o sursa grozava de proteine .
Nu prea stiu cum sa-i spun – iahnie de fasole, fasole cu kaiser- nu suna nicicum dar e un fel de mancare pe care ti-l amintesti cu placere (si nici nu s-a plans nimeni de stomac).
Am folosit o cutie de fasole rosie de 800 de grame cred, o ceapa, o bucata de dovleac, o cutie mica de rosii decojite in bulion, 2 catei de usturoi,un ardei capia, un deget de radacina de ghimbir, frunze de dafin,2 linguri de ulei, 4-5 felii nu foarte subtiri de kaiser, curry, boia de ardei dulce, cimbru si sare.
Am calit ceapa in putin ulei, am taiat kaiserul cubulete, la fel si dovleacul, care putea foarte bine sa lipseasca (mie imi place foarte mult dulceata lui si il adaug la diverse, daca il am la indemana), ardeiul taiat fasii, usturoiul usor strivit si maruntit si le-am calit usor pe toate. Am adaugat si ghimbirul taiat marunt.
Am adaugat fasolea scursa de zeama si rosiile in bulion, taiate cubulete. Am imbogatit putin aromele cu boia, curry, dafin, cimbru si piper, ba chiar si un strop de rozmarin.
Dupa 5 min de clocotit la foc domol am stins focul.
Uff, niste pere murate s-ar fi potrivit perfect! Dar nu-i rea nici fara 🙂
Sa aveti pofta!