Aseara am vazut pe Discovery un  documentar despre efectul placebo.

Evident, in sec xxi suntem tentati sa nu credem asa ceva.Progesele stiintei sunt atat de mari incat nu ne vine sa credem ca putem sa ne vindecam noi insine, doar prin autosugestie. Dar daca stam sa ne gandim la vracii din vechime, care vindecau bolnavii mai mult prin puterea mintii, cum ne putem explica asta? Evident, nu dadeau rezultate in toate cazurile, dar nici medicina moderna nu are rezultate in toate cazurile. Normal, procentul de reusita este mai mare in cazul medicinei moderne, insa nu cu atat de mult cu cat am fi tentati sa credem.

In documentar era prezentat efectul placebo in cazul operatiilor pentru osteoporoza parca. Foarte greu de crezut insa erau pacienti carora, fara sa stie, in loc de operatia normala li se facea doar o incizie apoi erau cusuti la loc, iar dupa operatie boala era invinsa. Oameni care se operau pentru ca nu mai puteau merge, dupa o astfel de falsa operatie se vindecau complet.

Desi nu este unanim recunoscut, se pare ca si in prezent medicii apeleaza la medicamente inactive. 65% din medicii chestionati au recunoscut ca prescriu destul de des medicamente inactive.

A mai fost prezentata si vindecarea prin hipnoza. Un tanar anestezist a intalnit un pacient care avea negi pe aproape toata suprafata corpului.Inca de la nastere pacientul avea pielea ingrosata, ca la elefant, si plina de negi.Un medic chirurg incerca sa-i preleveze piele de pe abdomen, care era mai curata si sa i-o puna pe brate, insa fara rezultate. Anestezistul l-a vindecat complet cu o singura sedinta de hipnoza. Abia dupa vindecare a aflat ca nu erau negi, ci o boala grava de piele, care era considerata incurabila. Desi a mai incercat hipnoza si pe alti pacienti cu aceeasi boala, nu a mai obtinut niciodata rezultate.El  e convins ca esecul se datoreaza faptului ca el stie ca boala e incurabila, si le transmite asta si pacientilor, in timp ce in cazul cu final fericit el era convins ca sunt doar negi , nu ceva incurabil.

Un subiect controversat, dar care nu merita a fi ignorat. Este oare posibil ca noi sa avem capacitatea de a ne vindeca, numai ca suntem intoxicati cu prea multe prejudecati si nu avem incredere decat in medicatie? Daca da atunci pentru noi, ca romani, este si mai grav, deoarece majoritatea nu avem incredere in sistemul medical romanesc,si pe buna dreptate, insa, in conditiile astea, si sansele ca noi sa ne vindecam mai usor scad vertiginos.

taguri, , , ,

  Un comentariu


   

 • Adrian a comentat...


  Daca va intereseaza efectul placebo, daca doriti sa stiti mai multe, daca aveti intrebari referitor la acest subiect sau daca doriti sa ne impartasiti din cunostintele sau experienta dvs. va asteptam sa va alaturati grupului yahoo Efect_Placebo .

  Efect_Placebo
  http://groups.yahoo.com/group/Efect_Placebo

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.