E o tema foarte grea, am vazut ca sunt concursuri pe site-urile de parinti pe tema asta. E greu sa te uiti in urma si sa recunosti ca tu, adultul, inveti lucruri si nu putine de la piticul tau. La fel de greu iti e sa accepti ca el creste pe zi ce trece, chiar daca pentru tine nu e tocmai intinerire.
Ma uitam zilele trecute la ai mei si observam cu cata usurinta isi exprima ei sentimentele. ”Mami, te iubesc” aud cel putin in fiecare seara, daca nu si mai des, cand simt ei nevoia. La fel cum aud si ”mami, nu mai esti prietena mea” – atunci cand Andrei nu obtine ce si-a dorit de la mine. Am tot incercat sa-mi amintesc din copilaria mea dar cu siguranta nu concepeam asa ceva.
Evident, la primul copil a fost mai greu. Prea multe noutati pentru mine, prea multe schimbari. Cu Mara am exersat pentru prima oara constient tactici de distragere a atentiei, si binenteles ca nu-mi venea sa cred ca chiar functioneaza. Acum sunt deja rutina astea, desi Mara e prea mare pentru ele, la Andrei mai functioneaza uneori.
Nu e deloc usor sa intelegi dintr-o privire ce anume il deranjeaza pe copil de tipa sau nu asculta indemnurile tale, nu e intotdeauna usor sa-ti pastrezi calmul si sa analizezi la rece, dar merita si in general e singura solutie care functioneaza.
Recunosc ca ma pregatesc uneori sa le explic diverse lucruri si constat ca ei le cunosc deja sau le inteleg mult mai bine decat ma asteptam. Dar nu pot sa uit cat de greu e cand e nevoie sa repeti iar si iar lucruri, asa, pentru fixare. Si ce placere le face, la o varsta, sa repete, jucandu-se parca cu nervii nostri..
Bucuria pentru lucruri marunte cred ca trebuie sa o invatam noi adultii, in general, de la copii. Si bucuria lor e zgomotoasa si deplina, nu retinuta si firava, cum e de cele mai multe ori la adulti.

Trebuie sa ma gandesc mai bine ce invat de la copii. Sigur ca am invatat si sa am mai multa rabdare (sau macar ma straduiesc), sa-mi organizez mai bine timpul, sa inventez jocuri si sa ma bucur alaturi de ei.
Am citit si la urbankid.ro pe aceasta tema.
Voi ce invatati?

taguri, , ,

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.