Dupa cum povesteam aici m-a apucat cheful de crosetat. Si inca nu m-a lasat 🙂
Basca
caciula
Andrei cu caciulita

Cum se face o caciula?
Sa luam de exemplu caciula verde a lui Andrei, care poate ramane doar fes daca nu-i lucrezi “urechile”. A intrat aproape un scul de lana Coats, lucrata cu croset nr 3 (mergea chiar 4).
Se face un lantisor cu 6 ochiuri, se unesc capetele, se face ochi pentru cerc, din cerc se lucreaza 12 ochiuri, care la randul urmator se dubleaza (din fiecare ochi se fac 2, se lucreaza de 2 ori din fiecare ochi).
La urmatorul rand se lucreaza dupa schema 121212, adica un ochi se face normal, la celalalt se dubleaza, se fac 2 ochiuri.
Pentru randul urmator schema e 112 112 112, si tot asa. In functie de marimea capului proprietarului caciulii, aceasta operatiune se incheie dupa 8-13 randuri, pentru un fes.
Dupa aceasta se lucreaza perfect drept, adica nu se mai adauga nici un ochi, fiecare ochi se lucreaza normal 1111.
In functie de modelul caciulii se incheie si aceasta operatiune. Daca doriti un fes cu ceva margine nu va opriti cand caciula ajunge la frunte, mai lucrati pentru marginea indoita 3-5 randuri, dupa preferinte, mai scazand cate un ochi ca sa fie mai stransa.
Pentru modelul de mai sus, verde, dupa ce am terminat fesul am lucrat “urechile”. Pentru fiecare ureche am masurat pe capul copilului si am lucrat drept, dupa care am inceput sa scad pentru portiunea de langa fata, sa nu-i stea caciula prea pe fata. M-am oprit cand am ajuns sub barbie, apoi am facut din mijlocul portiunii ramase un snurulet cu care se prinde caciula, 2-3 ochiuri pe rand.

Mot inca nu am facut, n-ar fi rau sa incerc, nu?

La basca ideea e cam aceeasi, numai ca nu te opresti asa repede ca la fes cu crescutul, trebuie crescut pana unde vrei sa ai borurile bastii. Dupa care trebuie scazut, ceva de genul un ochi din doua, si nu e suficient sa scazi la primul rand.

Cam asa am procedat eu. Imi cer scuze ca nu prea cunosct termenii de specialitate si nici scheme, stiu doar ce mi-a povestit nasica si ce am incercat eu. Am facut 3 caciuli si o basca pana acum , vreo 3 fulare si tot atatea seturi de manusi. O sa revin cu detalii la fiecare.

Error thrown

Call to undefined function wp_related_posts()