Dupa cum povesteam aici m-a apucat cheful de crosetat. Si inca nu m-a lasat 🙂
Basca
caciula
Andrei cu caciulita

Cum se face o caciula?
Sa luam de exemplu caciula verde a lui Andrei, care poate ramane doar fes daca nu-i lucrezi “urechile”. A intrat aproape un scul de lana Coats, lucrata cu croset nr 3 (mergea chiar 4).
Se face un lantisor cu 6 ochiuri, se unesc capetele, se face ochi pentru cerc, din cerc se lucreaza 12 ochiuri, care la randul urmator se dubleaza (din fiecare ochi se fac 2, se lucreaza de 2 ori din fiecare ochi).
La urmatorul rand se lucreaza dupa schema 121212, adica un ochi se face normal, la celalalt se dubleaza, se fac 2 ochiuri.
Pentru randul urmator schema e 112 112 112, si tot asa. In functie de marimea capului proprietarului caciulii, aceasta operatiune se incheie dupa 8-13 randuri, pentru un fes.
Dupa aceasta se lucreaza perfect drept, adica nu se mai adauga nici un ochi, fiecare ochi se lucreaza normal 1111.
In functie de modelul caciulii se incheie si aceasta operatiune. Daca doriti un fes cu ceva margine nu va opriti cand caciula ajunge la frunte, mai lucrati pentru marginea indoita 3-5 randuri, dupa preferinte, mai scazand cate un ochi ca sa fie mai stransa.
Pentru modelul de mai sus, verde, dupa ce am terminat fesul am lucrat “urechile”. Pentru fiecare ureche am masurat pe capul copilului si am lucrat drept, dupa care am inceput sa scad pentru portiunea de langa fata, sa nu-i stea caciula prea pe fata. M-am oprit cand am ajuns sub barbie, apoi am facut din mijlocul portiunii ramase un snurulet cu care se prinde caciula, 2-3 ochiuri pe rand.

Mot inca nu am facut, n-ar fi rau sa incerc, nu?

La basca ideea e cam aceeasi, numai ca nu te opresti asa repede ca la fes cu crescutul, trebuie crescut pana unde vrei sa ai borurile bastii. Dupa care trebuie scazut, ceva de genul un ochi din doua, si nu e suficient sa scazi la primul rand.

Cam asa am procedat eu. Imi cer scuze ca nu prea cunosct termenii de specialitate si nici scheme, stiu doar ce mi-a povestit nasica si ce am incercat eu. Am facut 3 caciuli si o basca pana acum , vreo 3 fulare si tot atatea seturi de manusi. O sa revin cu detalii la fiecare.

taguri, , , ,

  8 Comentarii


   

 • Nashica a comentat...


  super arata!!


 •  

 • lila a comentat...


  multumesc:)
  eu ma distrez dar ii stresez pe copii ca ii tot probez si ei se plictisesc..


 •  

 • Manusi, caciuli, fulare | Lila a comentat...


  […] lila commented on Caciula, basca « Qui a le droit? Pui de porumbei » […]


 •  

 • Nashica a comentat...


  eu la caciula, sa vina mai pe cap, nu cresc asha la primult rand, ci 1-2, 1-2, 1-2…
  la basca cresc exact cum ai spus tu si dupa ce am ajuns la diametrul dorit, mai fac eventual un rand fara sa cresc deloc, dupa care incep sa scad, exact in locurie in care am crescut.
  asha iese de fapt cu forma de bereta. la final cand am ajuns la diametrul capului, mai fac un rand fara sa cresc sau sa scad
  atat caciula, cat si basca, pot fi facute cu picioruse diferite, putem alterna randurile, sa iasa un fel de model
  manusi inca n-am incercat si abia astept:)

  sa ai spor si sa ne arati ce mai faci!!


 •  

 • Muffin a comentat...


  buna. pe mine m-ar interesa cum se face o caciulite cum e cea mov. caut de ceva vreme pe net dar nu am dat de niciun site de unde as putea invata sa fac.


 •  

 • lila a comentat...


  Buna. Nu cunosc termenii tehnici :), de aceea exprimarea e mai greoaie. Eu am lucrat cu un piciorus luat o singura data dupa croset.
  Asa cum spuneam mai sus, incepi cu un lantisor de 6 ohiuri, le unesti la capat (din primul si ultimul ochi faci unul singur). Din fiecare ochi al cerului am lucrat cate 2 ochiuri, apoi am lucrat dupa schema de mai sus 12 12 (primul ochi il lucrezi normal si al doilea il dublezi-lucrezi 2 ochiuri din unul singur), pentru randul urmator 112 112, apoi 11121112, si tot asa, pana la dimensiunea dorita, in functie de circumferinta capului. Apoi faci un rand la care nu cresti deloc,dupa care incepi sa scazi, tot in locurile unde ai crescut. Scazi pana ajungi la dimensiunea dorita, apoi mai lucrezi cateva randuri pentru bereta.

  Eu nu am inteles exact din descriere pana nu am inceput sa lucrez efectiv, apoi incepi sa vezi si locul unde trebuie sa cresti, sa scazi, etc.

  Incearca si sapca de aici, daca vrei http://okey.ro/crosetat/sapca-la-lo.html 😉
  Spor!


 •  

 • anamaria popescu a comentat...


  buna,as dori si eu va rog detalii cum se face o caciulita crosetata.de inmultit am cam priceput eu(adica cu cat cresti o inmultesti, ex.11112…1111112),ca sa scad cum fac?dar bentita ca model?as dori detalii,va rog!dar cu explicatii clare,eu nu am mai facut asa ceva.va multumesc


 •  

 • lila a comentat...


  Prea multa experienta nu am, doar cateva am lucrat. De scazut e simplu, in loc sa lucrezi fiecare “ochi” sari cate unul, acolo unde trebuie scazut. Cu alte cuvinte, din 2 ramane doar unul.
  Modele nu am incercat, dar puteti gasi inspiratie la Claudette, are foarte multe modele frumoase.
  http://www.okey.ro/claudette/index.php/despre/hobby/crosetat-hobby

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.