Mi-a luat destul de mult timp sa inteleg ce inseamna sa mananci fructele si legumele in sezon. Niciodata merele nu mai sunt atat de pline de suc si de arome ca acum, toamna, proaspat culese din mar, usor atinse de bruma daca se poate. Niciodata ardeiul kapia nu te impoasca cu arome, niciodata conopida nu e mai frageda, de-ti vine sa musti din ea ca din mar. La pepene sau la rosii e mai simplu, toata lumea stie ca sunt mai aromate in sezon. Dar la telina recunosc ca nu vazusem mare diferenta. Ba chiar o vreme o evitam teribil, de cand cu uriasele teline de supermarket, cu consistenta si arome de.. carton.Pentru salata de telina, cu mar si morcov, merge si telina aia uriasa, pentru ca marul are suficienta dulceata si suc sa acopere telina fada, dar la altceva nu m-am bagat. Dar iata mi-am facut curaj sa iau si teline micute si urate, de la tarani, sa ii mai dau o sansa legumei pe care nu prea o cunosteam si nu stiam de unde sa o apuc. Si am gatit-o intr-un sos de legume, care de atunci imi aminteste mereu de toamna bogata, si nu puteam sa nu il gatesc si in toamna asta. Mai ales ca am avut telina proaspta culeasa de mine din gradina parintilor mei.
Am folosit o telina medie, un fir de praz, un ardei kapia si o cutie de rosii in bulion,putin ulei, sare, piper, boia de arei dulce si un praf de turmeric. Sigur ca toate condimentele pot fi inlocuite, dupa gust. Am incercat sa nu folosesc prea multe condimente, ca sa nu acopar aroma de telina.
Partea cea mai migaloasa e curatatul legumelor, urmata de maruntirea lor.
Am taiat telina cubulete mari, prazul rondele si ardeiul fasii.
Intr-o cratita am calit telina in putin ulei, pana s-a inmuiat bine, chiar daca s-a si rumenit putin. Am scos telina si am adaugat in cratita prazul, pe care l-am lasat sa se inmoaie sub capac, amestecand din cand in cand, apoi am adaugat ardeiul si am mai acoperit putin. Cand s-a inmuiat si ardeiul am pus iar telina in vas, am amestecat apoi am adaugat rosiile in bulion, sare, piper, boiaua de ardei dulce si un varf de cutit de turmeric. Am amestecat si am lasat sa mai fiarba 5 minute la foc mic.
L-am servit cu o friptura inabusita de porc, ar fi mers cu orice fel de friptura, gatita la gratar sau la cutor, dupa preferinte, dar si fara ar fi fost foarte bine.
E o mancare aromata, care va face sa va mai ganditi daca credeati ca mancarurile de legume sunt fade si au neaparat cartofi. S-ar putea sa nu fie adorata de copii din prima, si sa mai fie nevoie de o perioada de testare, telina fiind destul de aromata, mai aromata decat in supa, dar eu cred ca merita efortul. Despre beneficiile pentru sanatate nu are rost sa va povestesc, sunt convinsa ca stiti deja 🙂
Sa aveti pofta!
“Descopar retetele delicioase ale tuturor mamelor cu Philips Multicooker pe Gustos.ro “