Continuand seria literaturii de calatorie (Anticarul din Kabul, Adio, Africa), Maritata cu un beduin este o carte fascinanta despre modul de viata al beduinilor din Petra.

Petra, cetatea legendara sapata in piatra cu 60 de ani inainte de Cristos, considerata una din cele 7 minuni ale lumii, imi era cunoscuta doar din niste documentare Discovery. Insusi regele Hussein al Iordaniei il calauzise pe realizatorul tv printre coloanele monumentale, dupa care au innoptat la beduini. Si despre beduini am vazut cateva documentare, nici unul insa nu m-a putut lamuri asupra modului lor de viata asa cum a reusit aceasta carte.

Surprinzator cum, in conditii atat de grele de trai, din desert, acesti oameni isi duc existenta ca in multe alte colturi ale planetei, fara multe deosebiri spectaculoase, cum ne-am fi asteptat. Lipsa utilitatilor, fara de care viata multora dintre noi pare imposibila, nu-i face nici mai buni sau mai rai decat noi, nu-i impiedica sa faca o mica afacere, sa studieze sau sa fie cu familia lor. Evident, ei pun un mare accent pe familie iar ospitalitatea legendara a beduinilor este cat se poate de adevarata. Orice strain e bine venit in cortul unui beduin, la masa lui sau la ceaiul lui. Nimeni nu taie vreun animal sau nu face vreo masa mai mare fara sa nu invite toti vecinii sau strainii din zona.

Beduinii au invatat, la fel ca multe alte popoare sa traiasca din turism si o fac foarte bine. Cel putin cei din zona Petra.

Nu se poate sa-i fi fost foarte usor autoarei cartii sa se adapteze la viata din Petra. Surprinzator este ca s-a integrat pe deplin si a fost foarte fericita ca nevasta de beduin. Si-a crescut copii acolo, a fost la inceput asistenta medicala, apoi s-a ocupat de afacerile sotului sau , a vizitat lumea si s-a considerat foarte implinita facand toate astea.

Similare:  Vine.. primavara

Mi-a placut cartea si poate nu peste multi ani voi ajunge sa vad si Petra.

Poze din Petra gasiti aici!

  2 Comentarii


   

 • Lila » Indragostita de un masai,Corrine Hofmann a comentat...


  […] Pentru cine doreste sa stie cum se traieste in Kenya in zilele noastre merita sa citeasca Indragostita de un masai, carte care continua seria literaturii de calatorie. […]


 •  

 • Geldermalsen : informations, photos, carte, vue satellite a comentat...


  […] (Gueldre)Woerdense VerlaatCentrale nucléaire de Dodewaard Liens connexes : Maritata cu un beduin – Marguerite van Geldermalsen | LilaContinuand seria literaturii de calatorie (Anticarul din Kabul, Adio, Africa), Maritata cu un beduin […]

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.