Incurajati de desenele animate cu Garfield, copiii mei sunt indragostiti de lasagna. O prepar destul de rar pentru numarul mare de calorii (nu va inchipuiti ca prefera varianta cu spanac) dar de 2-3 ori pe an le indeplinesc si lor aceasta placere.
Reteta nu e complicata si este aceeasi de pe cutia de foile lasagna. Prepar doua sosuri, unul bolognese si altul bechamel.
Pentru sosul bolognese am folosit o ceapa, un catel de usturoi, sare, cimbru si rosii in bulion, bine pasate, o cutie. Si carne tocata, bineinteles, com 500 g, eu am folosit amestec de porc si vita, data viitoare incerc totusi pui sau curcan.
Am calit ceapa, am adaugat usturoiul si carnea tocata, amestec si acopar cu un capac, sa se inabuse putin, cam 10 min, timp in care mai amestec o data de doua ori, apoi condimentez cu sare, piper, adaug rosiile si cimbrul, amestec si las la foc mic pentru inca 10-15 min.
La sosul bechamel am folosit unt, cam un sfert de pachet, 4 linguri de faina si 500 ml lapte, putin cascaval ras (mai mult am adaugat la asamblare in tava), nucsoara si un praf de sare.
Am topit untul, la foc nu prea mare, am adaugat faina in ploaie, am amestecat rapid si am stins cu laptele. Aici am inceput sa amestec cu telul, sa nu ramana cocoloase, am marit flacara si am amestecat in continuare pana se ingroasa sosul. Cand a ajuns de consistenta smantanii am stins focul, am adaugat sarea, nucsoara si o mana de cascaval ras, apoi am amestecat usor.
Dupa ce sosurile sunt gata nu mai ramane decat se asamblam lasagna in tava. E necesara o tava dreptunghiulara, mai mica decat cea de la aragaz, si ceva mai adanca, bine unsa cu unt. In tava mea incap 2 randuri de foi de lasagna. Am asezat un rand de foi de lasagna, cu marginile usor suprapuse, sa nu se scurga sosurile, apoi le-am uns cu sos bechamel, pe care am asezat sos bolognese si apoi alt rand de foi. Se continua procedeul iar la ultimul strat am pus doar foi, sos bechamel si cascaval.
Tava am pus-o acoperita (daca nu aveti capac pentru tava puteti folosi folie de aluminiu, dar sa aveti grija cand o indepartati fierbintee ) in cuptor la 200 de grade pentru 20 min, apoi am scos capacul si am mai lasat-o 10-15 min, sa se rumeneasca bine.
M-am tot gandit la o varianta mai dietetica dar, daca pot inlocui carnea cu pui sau chiar ciuperci, untul din sosul bechamel nu cred ca se lasa inlocuit asa usor. Voi incerca, totusi. Pana atunci nu e deloc indicata celor ce au grija de numarul de calorii din farfurie.
Sa aveti pofta!
3 Comentarii
Claudia a comentat...
mie mi se pare complicat, insa R saracul imi cere de ceva timp…ca tot la desene animate a auzit
eu am mancat la tine si mi-a placut ff mult!
ia sa ii fac o surpriza 🙂
liladoarea a comentat...
Nu e complicat, poate n-am explicat eu bine. Practic faci 2 sosuri, unul cu carne si altul alb, si apoi le asamblezi. Si putina grija sa nu se lipeasca in tava.O sa incerc si varianta cu legume, poate ii conving 🙂
Lasagna | Claudette a comentat...
[…] de foi (250 g) mi-a ajuns pentru tava mea de yena de 40/ 25 cm. Pentru sosuri m-am inspirat de la Lila, la care am si mancat pentru prima data o lasagna delicioasa! Am avut 500 g carne tocata din piept […]