Nu stiu voi cum ati invatat-o dar eu imi amintesc cum o visam ca pe poezie, ma asculta mama si era jale daca incurcam ceva. Repetata de pe coperta caietului de mate. Desi nu pot sa ma plang ca n-am invatat si totul trebuia sa fie logic ca sa-l pot invata.

In zilele noastre insa nici caietele nu mai sunt la fel, noi nu mai avem nici urma de caiet cu tabla inmultirii pe spate. Cam pe la sfarsitul clasei intai ma tot intreaba Mara: ”mami, e adevarat ca 3X5=15?” La inceput doar i-am confirmat, convinsa fiind ca nu trebuie sa invatam noi de acasa inmultirea, sa o invete la clasa la timpul ei. Mai ales ca acum inmultirea se invata in clasa a 3 a, nu am insistat si nu am deschis in nici un fel discutia. Dar nu era nevoie pentru ca Mara a invatat-o in pauze, la afterschool, pentru ca  tabla inmultirii era scrisa pe banci. M-a intrebat la inceput ce inseamna inmultirea asta si la ce ne ajuta ea si s-a linistit rapid – adunare repetata care ne ajuta sa facem calcule mai usor a multumit-o si interesat-o suficient cat sa o retina mai pe ascuns asa, pentru ca eu ii tot spuneam ca trebuie sa o invete la clasa, cu colegii ei.

La inceputul clasei a 3 a se plangeau parintii – ce an greu ne asteapta cu inmultirea si impartirea!  Ar fi bine sa fim mai rezervati si sa nu-i speriem pe copii inainte. Sigur ca fiecare invata in ritmul sau, pentru unii e mai greu dar am vazut multi parinti care le transmit, voluntar sau nu, multe din aversiunile lor personale catre scoala, diferite materii sau profesori, si apoi se plang ca foarte greu reusesc sa-i convinga sa invete.

Oricum, daca sunteti in cautare de  ajutoare pentru invatat inmultirea eu cred ca ajuta planse cu inmultirea tinute undeva in vizorul copiilor, poate mai inainte de invatarea propriuzisa. Nu stiu de ce sunt atatea jocuri pentru invatat adunarea, pornind de la banalele carti de joc, dar cu inmultirea nu prea am vazut. Nici macar la editura Gama, care au scos multe carti de joc educative foarte interesante, dar cu inmultire nu am vazut.

Voi cum ati invatat?

taguri, , , , ,

  4 Comentarii


   

 • Alexandra a comentat...


  Sunt in clasa 3 in scoala gimnaziala mihai botez nr 87 din bucuresti sector 3si inca ma chinui sa o invat chiar acum ma pus mama sa o @scriu fiindca nu o stiu nici ce cea cu 2 si am ajuns la cea cu 10 e grav nu stiu ce sa fac datimi sfaturi pe ID-ul asta alexa_printesa2003@yahoo.com
  VA ROG REPEDE!!
  A da si URSC MATEMATICA DESII AM 10 PE LINIE


 •  

 • liladoarea a comentat...


  Hai ca nu e chiar atat de greu. Imparte-o pe bucati, de exemplu ocupa-te, pentru inceput, de cea cu 2. Daca ai vazut si cum se obtine, prin adunari repetate, scrie-o pe mai multe foi pe care sa le ai tot timpul la indemana, in fata ochilor (de ex si pe monitor).Abia dupa ce o stii bine pe cea cu 2 poti sa treci mai departe.E bine chiar sa iei o pauza, sa se fixeze bine inainte de a trece mai departe.
  Succes!


 •  

 • liladoarea a comentat...


  Poate te ajuta si joculete de genul:
  http://www.kidsnumbers.com/multiplication.php
  http://www.ixl.com/math/grade-3
  http://www.cartoonmath.com/
  http://mathforum.org/k12/mathtips/multiplication.tips.html

  Sa ne spui daca te-a ajutat ceva 🙂


 •  

 • liladoarea a comentat...


  sau muzica
  http://www.youtube.com/watch?v=AilDza95hYc

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.