Dupa rata pe varza iata ca am gatit si rata umpluta cu mere si mi-a iesit si mai buna, o sa mai gatesc cu siguranta. Reteta de la care am pornit era si cu prune uscate, eu am facut fara si ne-a placut foarte mult tuturor. Marul acrisor, aroma subtila de portocala, cimbrul, curry, rata, vinul dau o combinatie minunata pentru rasfatul papilelor noastre.
Procedeul nu e deloc complicat, singurul lucru migalos este coacerea.
Am amestecat condimentele cu putin ulei si sare si am frecat bine rata, si pe interior si pe exterior.
Merele acrisoare (cam 2-4) le-am curatat de coaja si le-am taiat cubulete, apoi le-am pus in interiorul ratei. Pentru ca rata nu era potrivita pentru cusut (ii lipsea o bucata de piele) am pus un capac din jumatate de mar, ca sa nu iasa umplutura afara.
Dupa cum se vede in poza, am avut ajutor. Andrei a avut grija ca rata sa fie bine unsa cu condimente, nici o bucatica nu a scapat 🙂
Am taiat cubulete 2 portocale pe care le-am asezat peste rata,rata fiind asezata cu spatele in sus, apoi am acoperit si lasat la cuptor pentru mai bine de o ora.
Am scos-o si am intors rata cu pieptul in sus, sa se rumeneasca si el frumos, am turnat un pahar de vin rosu, o ceapa taiata rondele si o capatana intreaga de usturoi, apoi am acoperit si am mai lasat la cuptor pentru inca o ora si jumatate.
Am scos capacul, am mai turnat sos din tava cu lingura peste pieptul de rata si am mai lasat la copt ca rata sa se rumeneasca si carnea sa fie frageda. Am repetat procedeul cu sosul pana cand carnea a fost bine patrunsa.
Poate s-a rumenit prea tare (abia astept sa incerc noul cuptor) dar s-a patruns bine.
Am servit cu garnitura de mere care a avut un gust.. divin 🙂
Sa aveti pofta!