Dupa cum probabil stiti deja, sambata seara intre 20.30 si 21.30 se spera ca un miliard de oameni sa sustina Ora Pamantului, stingand lumina si alte aparate consumatoare de curent electric. Am tot vazut/auzit/citit, in special pe net, foarte multe voci care ironizeaza evenimentul si pe sustinatorii lui, cu justificari de genul “cu o floare nu se face primavara” , nu consuma becul meu asa mult sa conteze, etc. Asta tine pe undeva de atitudinea tipica a romanului, care , revoltat pe semenii sai care isi arunca gunoiul pe jos, arunca si el, urmandu-le exemplul, ca oricum era mizerie dinainte si nu mai conteaza o punga/sticla/hartie in plus.

Este foarte adevarat ca daca o persoana stinge lumina o ora dintr-o zi, iar in restul timpului lasa toate luminile aprinse si iroseste nejustificat resursele, nu numai energia electrica, ci si apa, hartia, etc, efectele actiunilor sale asupra mediului nu vor fi deloc pozitive. Ideea “Orei Pamantului “, cel putin asa cum o inteleg eu, este ca impreuna putem trage un semnal de alarma si sa ne reamintim, daca am uitat, ca e cazul sa avem grija de planeta asta, ca sa ne fie noua bine si generatiilor urmatoare.

Este de asemeni foarte adevarat ca exista foarte multi mari consumatori si risipitori de resurse dar cu timpul, si acestia pot fi obligati sa fie responsabili, atata vreme cat nu ramanem indiferenti si cat incepem schimbarea cu noi. Poate avem nevoie mai des de astfel de evenimente care sa ne puna sa ne gandim mai mult ce anume putem face si noi, fiecare in parte pentru o planeta mai curata. Nu te obliga nimeni la nimic, dar parca nu e un efort asa mare sa stingi/scoti din priza aparatele electrice dupa ce le-ai folosit, sa folosesti becuri eco, sa cumperi numai aparate electrocasnice care consuma mai putin (vei simti si diferenta la buzunar), sa sortezi gunoiul si sa folosesti cosurile pentru reciclare, sa ai mai multa grija de hartie, indiferent daca o platesti sau nu . (In Bucuresti am vazut prin foarte multe locuri containere pentru reciclare, si de prea utine ori le-am gasit pline)

Similare:  Preoteasa, cenzura interzisa

E foarte simplu sa spui: nu eu distrug planeta, nu e problema mea. Dar poate e timpul sa devenim mai responsabili. O ora fara curent nu poate fi chiar asa greu, poate ne ajuta si vremea si ne plimbam la ora aia, la aer mai curat.

Nu uitati: sambata 28.03.2009 intre orele 20.30-21.30 STINGETI LUMINA!

http://www.voteearth2009.org

taguri, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.