Oricat de optimista am pornit la drum cand a inceput clasa pregatitoare, dupa doua luni  pot sa spun cu siguranta: clasa pregatitoare este chiar clasa intai, un soi de clasa intai biss desi e inaintea ei. Lectiile in joaca cu care eram amagiti la inceput s-au spulberat de nici nu zici ca s-a pus vreodata problema asa. Temele care nu existau din start ca doar lucram totul in clasa  vin in salturi si daca nu vin se aduna parintii si fac petitii sa vina mai multe teme. Sa incurajam creativitatea, jocul, gandirea? Deocamdata nu, insistam pe scris viteza si in rest nu avem spatiu, timp.. Un desen cu un personaj cu parul mov nu e corect, trebuie corectat. Cerul de toamna nu poate fi asa intunecat, s-a facut o concesie sa fie acceptat asa. Nu suntem consecventi cu copiii – le spunem: maine nu intra nimeni in clasa fara.. , a doua zi nu mai amintim nimic despre ce le-am cerut . Iar parintii? Parintii vocifereaza pe la usi, pe hol, insa la sedinte initiaza petitii de sustinere pentru campionatul de scris viteza. Daca indrazneste cineva sa nu fie de acord atunci sa te tii. Mai rar sa obtii atata solidaritate pentru a sustine ceva pentru copiii nostri pe care vrem sa-i imprietenim cu scoala, sa le fie drag sa vina si sa-si faca temele (nu se pot face teme cu liniute prietenoase, mi s-a spus, asa ca le dam cate 4 pagini pe zi). Desi am un definitivat in invatamant si un copil de clasa a 4 a cu premii si medalii pe la toate concursurile la care participa mi s-a spus ca habar n-am, sa nu ma bag si mai ales sa nu ma duc la directoare. Mai nou nici programa scolara nu e prea obligatorie, stie invatatorul mai bine cum e.

Sigur ca ma cuprinde o lehamite si-mi vine sa stau deoparte sa faca ce vor. Insa cum sa nu fie afectat si copilul meu de toata harababura asta? Nu de performantele scolare imi fac eu griji, ci de celelalte abilitati pe care scoala trebuie sa i le dezvolte sau macar sa nu i le reprime – creativitatea, curiozitatea, inventivitatea, initiativa. Nu-i ducem la scoala sa-i dresam, sa fie simpli executanti.

Greu de supravietuit!

Daca aveti sfaturi le astept cu drag!

   Pentru ca Andrei a mai crescut (ne apropiem de 6 ani) am inceput sa mergem mai des la film. Film pentru copii. Mara isi dorea de ceva vreme dar l-am asteptat si pe Andrei. Am descoperit ca oferta de filme pentru copii este foarte variata si am gasit chiar filme bune, cu mesaje puternice, personaje haioase si mai ales in care binele invinge intotdeauna. Cred ca Motanul incaltat a fost primul film pe care l-a vazut Andrei la Cinema, am continuat cu Lorax, Sammy, Zarafa la KINOdiseea si Cinci eroi de legenda vazut ieri la invitatia Good Food (multumim). E drept ca la primul film nu a avut rabdare pana la sfarsit, probabil a fost si mai lung dar a rezistat pana la urma, dar la urmatoarele am scapat de sacaietoarea intrebare cand se termina, cu care ma bombarda la inceput. Si Lorax i-a placut mai mult Marei decat lui Andrei, insa la Sammy chiar si el a urmarit actiunea cu sufletul la gura si de atunci petrece mult timp in magazinele cu animale admirand broscutele.
Citește continuarea »

 

Pentru ca problemele cu care ma confrunt zi de zi cu copiii mei sunt din ce in ca mai variate si diferite de la un copil la altul tot caut carti si povestiri pe teme educationale, doar doar oi gasi ceva sa ni se potriveasca si noua. Asa a facut o colectie frumoasa in ultima vreme, din care pot sa recomand cateva: pentru imbunatatirea comunicarii cu copii – Comunicarea eficienta cu copiii acasa si la scoala- Adele Faber si Elaine Mazlish si Parinti straluciti- Profesori fascinanti Augusto Cury , despre care am citit la Laura, si, pentru idei de jocuri si activitati pentru imbunatatirea EQ – Inteligenta emotionala a copiilor – Lawrence E. Shapiro. Le-am citit pe fiecare de cel putin 2 ori, si le tin aproape pentru a-mi reimprospata memoria, daca e cazul.

Despre cea din urma vreau sa povestesc acum, fiind cea mai recenta. Dincolo de discutiile despe inteligenta emotionala si importanta ei in viata de zi cu zi, cartea asta mi-a dat o gramada de idei de activitati si jocuri cu copiii, de la cresterea empatiei, gandire realista, rezolvarea problemelor, dezvoltarea abilitatilor conversationale, automotivarea, responsabilizarea, folosirea spatiului virtual.
Citește continuarea »

tags,