Se apropie luna cadourilor si ne uitam mai atent spre raioanele de jucarii. Bine, noi parintii suntem mai tot timpul cu un ochi spre activitatile copiilor si , implicit, asupra jucariilor . Asa ca un concurs e binevenit 🙂

De noi depinde in cea mai mare parte in ce directie il orientam pe copil. Daca jucariile lui vor fi numai cu sabii, tunuri si alte arme de lupta sa nu ne miram ca vrea doar sa se lupte si nu-l intereseaza altceva. Sa nu ne miram daca nu vrea sa citeasca, atunci cand e maricel, daca el nu cunoaste sensul cuvintelor.

E unanim recunoascut ca jucariile si-au pierdut de mult atributele cu care eram obisnuiti, copilul invata si se formeaza prin joc, jucaria avand mai mult rol de educare decat simpla joaca, asa cum credeam chiar si eu candva. Formele si texturile se invata foarte usor cu ajutorul cuburilor si altor jucarii de acest gen, socotelile sunt mult mai simple la jocul de carti, jocurile de strategie deja sunt recunoscute in dezvoltarea gandirii, etc.

Toti parintii sunt preocupati de tot ce ajunge in contact cu copiii lor iar multitudinea de jocuri si jucarii ne poate pune de multe ori in imposibilitatea de a alege. Esential in alegerea jucariilor e in primul rand varsta copilului, abilitatea pe care vrem sa o dezvolte, tot in legatura cu varsta fiind  si aceasta. La copii mici, pana la un an, ne orientam in special pe dezvoltarea de abilitati practice , sa pipaie, sa simta, sa insire, sa compare forme, si atunci putem alege ceva de aici .  Imediat dupa asta ne uitam la limbaj, care ne preocupa de la primele cuvinte pana tarziu, avand nevoie sa-l imbogatim permanent. Oferta e foarte bogata, de la jocuri in care invatam animalele domestice, ceasul la prichindei pana la jocuri cu sinonime sau despre corpul uman pentru cei maricei.

Toti parintii sunt preocupati de abilitatile sociale ale copiilor lor. La unii e nativ, la unii se dezvolta pe parcurs, datoria noastra e sa-i incurajam si indrumam. Jocuri sunt destule, important e sa tinem cont de copil, de varsta si aptitudini, si, de ce nu, si de ce jocuri mai are acasa. Mi-au facut cu ochiul, la prima plimbare prin magazin, jocul de sinonime pentru Mara (8 ani) (3200 de cuvinte !) dar si jocul de strategie cioc Cioc sau Sudoku. Pentru Andrei m-as opri la Sabloane de animale sau Puzzle de lemn, meserii sau multe altele 😀

Puzzle place foarte mult copiilor de toate varstele (sa recunoastem ca ne place si noua, adultilor ). Dezvolta atentia si indemanarea si e un cadou foarte apreciat de copii.

Daca ne uitam cu atentie in grupurile de copii de la cele mai mici varste cele mai ravnite jocuri si jucarii sunt PSP-urile si alte console de joc de acest tip. Nu sunt total impotriva, dar consider ca orice exagerare nu e buna si joaca doar la calculator sau PSP ii ingradeste dezoltarea altor abilitati, in special atentia si concentrarea, apoi limbajul si multe altele. Echilibrul e cheia, chiar daca nu e usor de atins.

Articol scris pentru concursul edukid .

Am mai scris despre jucarii aici si aici.

P: Ajută-ţi copilul să fie cel mai bun din clasă. Vezi aici cum

taguri, , , , , , , , ,

    Deschide discutia


     

  • Concurs: Jucarii potrivite abilitatilor si intereselor copilului tau / Loc de joaca / Blog EDUKID a comentat...


    […] Locul III: Lyla : Jucarii potrivite abilitatilor si intereselor copilului tau […]


  •  

  • Claudia a comentat...


    felicitari!


  •  

  • Laura Baban a comentat...


    Pentru ca ai participat si la alt concurs Edukid, m-am gandit sa te anunt ca am lansat unul nou, gasesti mai multe detalii aici: http://edukid.ro/loc-de-joaca/concurs-spune-secretul-edukid
    Trebuie doar sa trimiti “secretul” concursului catre 5 parinti pe e-mail sau pe facebook si poti sa castigi, prin tragere la sort, jucarii educative in valoare de 300 de lei.

    Te asteptam sa participi si ti-am fi tare recunoscatori daca ai recomanda concursul pe blogul tau 🙂

    Multumim si sa aveti cu totii un 1 iunie fain!


  •  

  • lila a comentat...


    Multumesc pentru invitatie dar in general evit sa particip la concursuri gen spam.

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.