Pentru ca prima mea incercare de a face croissant nu a avut succes, multa vreme am crezut ca nu are rost sa mai incerc. Recitand Frantuzoaicele nu se ingrasa mi-a revenit cheful de a incerca multe dintre retetele din carte, de la supa de praz si rata pana la croissant sau chifle cu mac. Asa cum ma asteptam, in materie de croissant e musai sa intrebi o frantuzoaica 🙂 Rezultatele au fost peste asteptari, mai ales ca nu am avut rabdare sa respect toti pasii. Toata lumea a declarat ca ar vrea sa aiba in fiecare zi macar un croissant ca asta la micul dejun.
Procedeul nu e deloc complicat, insa foarte migalos. Reteta din carte recomanda sa incepem pregatirea aluatului de vineri seara pentru a savura croissant duminica dimineata.
Am folosit: 2 cani de lapte plus inca un sfert de cana pentru glazura, 500 g faina alba tip 000 plus cateva linguri de faina pentru framantat/tapetat si 3 linguri amestec cu unt, 1 lingurita de sare, 2 linguri de zahar, 200 g unt, 2 galbenusuri si un plic de drojdie uscata(pentru 500 g de faina).
In jumatate de cana de lapte caldut am dizolvat drojdia. Am adaugat 2 linguri de faina, am amestecat bine, apoi am acoperit cu folie alimentara si am lasat-o la temperatura camerei cam 20 min, sa creasca. Am scos si untul de la rece si l-am lasat la temperatura camerei.
Zaharul se amesteca cu sarea si restul de faina. Am adaugat laptele cu drojdia si restul de lapte caldut, apoi am amestecat pana am obtinut un aluat lipicios si moale. Am acoperit cu folie si l-am lasat cam o ora sa creasca, Recomandarea era sa-l bag direct la frigider si sa-l las peste noapte, daca aveti timp respectati intocmai.
Cand untul s-a inmuiat l-am framantat cu cele 3 linguri de faina puse deoparte.
Aluatul a crescut destul de bine intr-o ora.
Am framantat putin aluatul si l-am impartit in 5 bucati nu foarte egale, data viitoare ma voi stradui mau mult. Pe planseta presarata cu faina am intins aluatul incercand sa obtin o forma dreptunghiulara.
Am uns-o cu untul frecat cu faina, apoi am impachetat dreptunghiul ridicand capetele, cat sa acopar toate partile care aveau unt. Aluatul astfel impachetat l-am invelit cu folie alimentara si l-am pus in frigider, pentru cateva ore. In carte scria ca trebuie sa-l mai rulez de 2 ori, apoi sa-l las la rece peste noapte.
Am scos bucatile de aluat pe rand si le-am intins pe planseta incercand sa obtin forma rotunda.Aceasta se taie intitual in sferturi, apoi fiecare sfert se mai taie in 2 sau 3. Cele taiate in 3 mi-au iesit foarte mici, asa ca urmatoarele au fost taiate in 2.
Am rulat bucatile astfel obtinute de la exterior spre interior, apoi le-am pus in tava pe hartie de copt si le-am uns cu glazura obtinuta batand 2 galbenusuri cu restul de lapte.
Dupa 20 de min la temperatura camerei i-am mai uns odata cu glazura si i-am bagat la cuptor la 180 de grade, cam 15-20 min.
Sunt gata cand se rumenesc , nu foarte tare insa. Si urmeaza partea cea mai grea, sa astepti 5-10 min sa se mai raceasca 😀 Nu de tot insa, nimic nu se compara cu un croissant cald :d
Sigur ca trebuie sa-mi imbunatatesc tehnica, insa nu pot foarte des, ca imi sabotez prea tare dieta. Cine poate sa reziste mirosului de croissant cald?
Sa aveti pofta!