Desi am mancat de mai multe ori paine facuta in casa foarte foarte buna am evitat sa fac si eu, in special de teama sa nu fac o pasiune din asta si sa tot mananc. Multa lume mi-a laudat aparatul de facut paine dar nu a fost suficient sa ma convinga. Noi mancam de obicei paine de secara si mananca si copiii, dar nu cu prea mare pofta, insa daca se intampla sa prinda pe undeva paine alba Andrei cu greu s-ar opri din mancat. Asa ca ma tenteaza sa gasesc o metoda sa il fac sa ajunga sa-i placa si altfel de paine decat cea alba. Lipiile cu faina neagra nu sunt favoritele lui, mananca tot de nevoie, insa cele cu faina alba ii plac mult 🙁 . De curand insa am vazut o emisiune la TV in care bucatarul isi crease o legatura secreta 🙂 cu aluatul de paine si asa frumos povestea ca m-a convins sa incerc si eu. Nu mi-a placut niciodata sa insist cu framantatul dar se pare ca merita, chiar si copiii au descoperit ca e mult mai buna painea facuta in casa, asa ca satisfacita a fost pe masura.
Painea din fotografia de mai sus e colorata cu .. turmeric 🙂 Abia astept sa ma joc cu aluatul de paine si cu boiaua, sa vedem ce minunatie mai iese 🙂
Aluatul de baza nu e complicat deloc, faina, apa si sare, parca asa era sloganul, nu? La 1 kg de faina alba (deocamdata mai studiez ca sa aflu secretul cu faina integrala) folosesc 2 plicuri drojdie uscata, asa cum scrie si pe plic, o lingurita de sare si aprox 600 ml apa calduta. Mai avem nevoie de putina faina pentru planseta de framantat si pentru tava de copt si cam atat. Asta pentru reteta de baza. Dar nimeni nu ne opreste sa incercam o multime de variante. Eu am incercat deja painea cu rosii uscate la soare si usturoi marinat, am in plan ceapa caramelizata si ciuperci sau masline. Si multe seminte.
Dupa ce am obtinut un aluat omogen am adaugat turmericul, ca in foto, si am continuat framantatul pana se desprinde usor de pe vas si pot forma foarte usor o bila de aluat. L-am pus la crescut in vasul de framantat acoperit cu un prosop de bucatarie si l-am lasat cam o ora, pana si-a dublat volumul. Acum este destul de cald si creste destul de repede.
Dupa ce a crescut mai framantam o data. Am impartit aluatul in jumatate si am framantat o jumatate din aluat pe planseta presarata cu faina.
Painea framantata a doua oara pana se desprinde usor o modelez iar ca o bila si o mai las la crescut pe tava tapetata cu faina.
Restul de aluat l-am impartit iar in jumatate si ambele jumatati le-am umplut cu felii de rosii uscate la soare si usturoi marinat. Sunt convinsa ca nu toata lumea le adora si sariti peste etapa asta daca nu va plac insa eu as manca rosii uscate la soare intr-o multime de combinatii. E uimitor cum uleiul de masline si mirodeniile amplifica aroma rosiei de gradina bine coapta si te gandesti doar la soare si vara.
Rulez aluatul incercand sa acopar umplutura cat mai bine, apoi las painicile la crescut, dupa ce am presarat usor faina peste ele.
Va arat si o paine fara turmeric, din prima serie.
Dupa ce a crescut, cam in 30 min, am facut niste crestaturi, ca sa aiba pe unde sa iasa aerul, si am bagat-o la cuptor, la 180 de grade pentru 40 min.
Asteptarea a meritat din plin, painea e pufoaasa si apetisanta, culoarea e uimitoare, coaja crocanta si usoara in acelasi timp.
Un platou de vara, o gustare traditionala 🙂
Sigur ca nu arata profesionist, mai am destule de invatat, sigur ca nu ma incumet inca la o paine cu maia, dar merita sa incercam uneori si sa facem paine, daca avem si ceva timp. Mai ales ca si copiii sunt tare incantati sa participe, nu numai sa manance. Ar framanta iar si iar si tot nu s-ar plictisi. Eu inca mai caut o reteta pentru faina integrala in care sa nu obtin o paine foarte aspra, asa cum mi s-a mai intamplat cand am incercat, dar voi mai coace paine cu siguranta, pentru cei dragi.
Sa aveti pofta si sa o impartiti!