Pentru ca problemele cu care ma confrunt zi de zi cu copiii mei sunt din ce in ca mai variate si diferite de la un copil la altul tot caut carti si povestiri pe teme educationale, doar doar oi gasi ceva sa ni se potriveasca si noua. Asa a facut o colectie frumoasa in ultima vreme, din care pot sa recomand cateva: pentru imbunatatirea comunicarii cu copii – Comunicarea eficienta cu copiii acasa si la scoala- Adele Faber si Elaine Mazlish si Parinti straluciti- Profesori fascinanti Augusto Cury , despre care am citit la Laura, si, pentru idei de jocuri si activitati pentru imbunatatirea EQ – Inteligenta emotionala a copiilor – Lawrence E. Shapiro. Le-am citit pe fiecare de cel putin 2 ori, si le tin aproape pentru a-mi reimprospata memoria, daca e cazul.

Despre cea din urma vreau sa povestesc acum, fiind cea mai recenta. Dincolo de discutiile despe inteligenta emotionala si importanta ei in viata de zi cu zi, cartea asta mi-a dat o gramada de idei de activitati si jocuri cu copiii, de la cresterea empatiei, gandire realista, rezolvarea problemelor, dezvoltarea abilitatilor conversationale, automotivarea, responsabilizarea, folosirea spatiului virtual. Asa am ajuns sa tinem consiliu de familie, primul din viata mea, in care am stabilit de comun acord programul lor de vacanta, asa incat sa putem face si temele (mult prea multe pentru varsta si vacanta asa scurta, dar unde s teme nu-i tocmeala). Le-a placut foarte mult sa aiba o sarcina asa importanta. Fiecare a venit cu propuneri de petrecere a timpului liber si de recompense si chiar pedepse la modul in care cine nu-si face indatoririle zilnice pierde din timpul de desene sau calculator, cine le indeplineste cu brio poate primi o recompensa – mai mult timp de parc, film pentru varsta lui sau jocuri. S-au distrat confectionandu-si propriul orar si abia asteapta sa bifeze activitatile realizate in el. Poate nu va functiona o vesnicie dar acum am rezolvat problema, si anume tema lui Andrei – de scris liniute 7 pagini la romana si 6 la matematica pentru o saptamana de vacanta. Nu avea nici un chef sa o faca si foarte greu sa-l conving sa se mai intoarca la scris dupa pauza, dar ideea ca nu mai vede desene sau nu se mai joaca cu Foxi au fost motive destul de bune ca sa se straduiasca sa termine ce are de facut. Pe masura ce va creste nu voi mai apela la recompense daca isi face tema, insa la momentul asta nu am vazut alta solutie.

Copiii si internetul

Un alt amanunt despre care vreau neaparat sa va vorbesc este despre folosirea calculatorului si a internetului, subiect dezbatut si in cartea de mai sus. Am intalnit foarte multi parinti care considera ca le fac un mare bine copiilor tinandu-i departe de microbul calculatorului si ca spera sa-l introduca cat mai tarziu in viata lor. Sigur ca sunt o gramada de pericole pe internet dar ii putem feri de acestea in mare masura, invatandu-i, fiind langa ei si, de ce nu, instaland programe de parental control. Ai mei se joaca cu placere si cu Magic Desktop,de ex,  pe care l-am descoperit chiar pe cand Mara abia invata sa socoteasca. Si exista o multime de softuri educationale, pe categorii de varsta, care nu necesita internet si astfel nu mai exista riscul ca micutii sa dea click aiurea, pe reclame. Andrei a invatat fructele si legumele de toamna, cuvinte ce contin anumite litere, multimi si o gramada de alte lucruri. Sigur ca toate se pot invata si altfel dar veti vedea cu cata usurinta pot invata folosind softuri speciale, cum invata intuitiv si sa foloseasca calculatorul si cum toate lectiile pot deveni doar jocuri amuzante. Stiu ca suna prea bine dar pana nu le vezi nu stii exact cum e 🙂 Iar calculatorul ne ajuta pe toti in viata de zi cu zi, nu numai pe cei ce au facut o cariera din asta, nu cred ca interzicerea e solutia. Oare vom ajunge sa nu mai folosim curentul electric pentru ca este periculos, sau ne straduim sa-l folosim corect? Copiii nostri vor ajunge sa butoneze calculatorul si fara noi, la scoala sau la prieteni, si vor descoperi poate doar jocuri violente sau alte nebunii de care vrem sa-i tinem deoparte, si poate doar asta vor cunoaste pe calculator, asa ca mai bine am incerca noi sa le facem calculatorul cunoscut si mai ales sa le prezentam atatea lucruri utile, educative pe care le pot face cu ajutorul calculatorului.

Pentru elevii din clasele primare si gimnaziale recomand http://edituraedu.ro/educrates/, descoperit recent, un concurs online de cultura generala care le deschide interesul pentru a sti cat mai multe si pentru competitii. De asemeni la http://kids.yahoo.com/learn gasiti o gramada de resurse, chiar si engleza se poate invata mai usor cu ajutorul calculatorului, nu credeti?

http://www.khanacademy.org/

Daca aveti recomandari le astept cu drag!

 

 

 

taguri,

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.