0001

Pe lista cu retete rapide de tort am trecut si tortul cu crema de zahar ars care-mi aminteste de copilarie. L-am pregatit de mai multe ori, fara cacao in aluat, e drept, de data asta am facut cateva schimbari pentru a obtine ceva deosebit. Reteta de baza e aceasta, de data asta am inlocuit laptele cu smantana (creme brulee), am folosit mai putine oua si am adaugat o mana de fulgi de migdale.

8 galbenusuri le-am frecat cu 8 linguri de zahar, apoi am adaugat treptat 800 ml smantana dulce si am amestecat pentru omogenizare. Am adaugat si o lingurita de esenta de vanilie.

0038

Am folosit o cratita de inox, mai inalta si cu fund gros, in care am caramelizat 200 de g de zahar tos, apoi a ramas forma pentru tort. Caramelul l-am intins bine pe peretii cratitei, inclinand-o in toate partile, apoi am turnat peste el compozitia de ou si smantana. Cratita am pus-o in alta cratita cu apa (cam 2 degete de apa), mai larga la gura, cu grija sa nu se balanseze pre tare, si am pus-o in cuptor la foc potrivit, 170 de grade, sa se intareasca.

Albusurile de la cele 8 oua le-am batut spuma tare cu 8 linguri de zahar si un plic de zahar vanilat, apoi am incorporat usor 8 linguri de faina si 4 linguri de cacao.

0041

 

Cand crema de la cuptor s-a intarit pe margini si usor deasupra, cam 25 de min, am presarat o mana de fulgi de migdale, apoi am turnat blatul de cacao si am lasat la cuptor pana s-a copt, verificand cu scobitoarea.

0045

Cand scobitoarea iese uscata din aluat sau cu firimituri (si de pe margini dar mai ales din centru) blatul este gata.

Am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca in forma. Ba chiar l-am bagat putin in congelator,dupa o ora, pentru ca ne grabeam foarte tare.

Ca sa-l asez pe platou am trecut usor cu lama unui cutit pe margine, sa desprind blatul, am asezat platoul deasupra cratitei, am tras aer in piept si am rasturnat, tinand bine si platoul si cratita. Prima mea experienta cu rasturnatul tortului nu a fost foarte placuta, am folosit mai mult zahar pentru caramel si am obtinut mai mult sirop, care s-a revarsat imediat ce am raspurnat tortul de platou. De atunci incerc sa scurg sirop intr-o cana, sa ma asigur ca nu sunt accidente, si abia apoi asez platoul si rastorn.

Si copiii si adultii au apreciat foarte mult tortul si cred ca merita sa-l incercati!

0002

Sa aveti pofta si sa-l impartiti cu cei dragi!

 

tags, , , ,