Pentru ca au inceput sa se planga copiii mei ca nu le mai fac nici un desert aseara am gasit o reteta simpla, usor de pregatit in familie. Andrei a fost ajutorul meu de baza, el a amestecat toate ingredientele si a fost mana mea dreapta  🙂
Reteta initiala era cu migdale, dar, pentru ca tot nu am gasit fulgi de migdale iar rezervele noastre de nuci abia au fost reimprospatate, am folosit nuci si sunt incantata de rezultat.

Partea cea mai migaloasa a fost macinarea nucilor si pregatirea zaharului pudra.

A

Am folosit rasnita de cafea (tot nu o foloseam la nimic) si am macinat 100 g nuci, apoi am masurat 175 g zahar pudra.

Am adaugat si un plic de zahar vanilat si 50 g de faina.

Dupa ce am separat ouale am lasat galbenusurile sa se odihneasca in frigider. O sa le folosesc la urmatoarea reteta, care e deja pregatita pe jumatate.

Am pus untul la topit la foc mic, si am folosit chiar un pachet de unt de 200 g.

Inainte sa ma ocup de albusuri am pregatit perele. Pentru ca am niste pere micute am folosit chiar 4 pere, nu doua ca in reteta dupa care m-am inspirat. Nu sunt ele prea aratoase dar sunt excelente pentru ce am nevoie.

Perele au fost curatate de coaja, taiate sferturi, apoi le-am indepartat casutele cu samburi si le-am lasat in asteptare.

Peste amestecul de nuci, faina si zahar am turnat untul topit si am amestecat, cu ajutorul lui Andrei, pana la omogenizare.

Albusurile le-am batut spuma, nu prea tare ci doar cat se isi schimbe putin consistenta si sa fie pufoase, apoi le-am incorporat in aluat.

Am uns tava de tarta dar data viitoare voi folosi hartia de copt, mi se pare mai simplu de folosit. Dupa ce am turnat aluatul in tava am asezat perele taiate feliute (nu le-am taiat mai devreme de teama sa nu se oxideze).

La cuptor nu m-am descurcat foarte bine, pentru ca am ars-o usor pe margine. Am lasat-o la foc mare 10 min, ca in instructiuni, apoi la foc mic dar, pentru ca parea ca nu e gata la mijloc am lasat-o ceva mai mult si a trebuit sa indepartam marginile. Data viitoare o sa folosesc si hartia de copt si o sa am ceva mai multa grija la cuptor.

Insa tarta a fost foarte gustoasa si cu siguranta o sa o fac mai des. Merge de minune la cafea, dimineata sau la ce ora va permiteti (nu foarte tarziu seara, nu? 🙂 )

Cu siguranta musafirii vor aprecia efortul daca ii veti servi cu o astfel de tarta. Nu e un desert sofisticat dar e foarte gustos si e cu atat mai bun cu cat o sa-l gatiti acasa, cu ajutorul celor dragi. De Sarbatori parca ne gasim mai usor timp sa fim impreuna, iar bucatele sunt mult mai gustoase daca le gatim in familie. Din copilarie imi amintesc cum de sarbatori ne strangeam cu toti si gateam impreuna. Chiar daca la bucatarie erau in general femeile aveau si barbatii sarcinile lor, de exemplu macinau nucile, pregateau carnea, focul si bauturile, evident :).  Copiii vor fi incantati sa amestece ingredientele, sa curete bolul si sa dea roata cuptorului : ”mami, putem sa ne uitam sa vedem daca e gata?”. Cel putin asa n-am nici o sansa sa uit tarta in cuptor, are cine sa ma avertizeze, pe langa cronometru 🙂

Sa aveti pofta si Sarbatori Senine!

Incercati si Tarta cu mere!

 

 

tags, , , , , , ,