Atrasa fiind de Franta am descoperit cu ceva vreme in urma cartile lui Peter Mayle pe care le gasesc fascinante si acum si le recitesc cu placere: Un an  bun, Un an in Provence, Din nou in Provence, Viata de caine. De Craciun am primit Lectii de franceza care m-a purtat din nou prin toata Franta, pe la targuri gastronomice traditionale, de la festivalul broastelor Vittel , al melcilor, al puiului aristocrat cu picioare albastre, al vinului  (evident), ca sa ajungem in final la un Spa tipic frantuzesc. Chiar titlul cartii spune tot: “Lectii de franceza sau Aventurile mele cu furculita, cutitul si tirbusonul pe meleagurile Frantei”. Ca sa nu mai vorbim de umorul fin al lui Mayle cu ajutorul caruia reuseste sa rezolve zambind situatii conflictuale iminente pe care le poate intampina orice vizitator mai putin cunoscator in orice tara straina, deci si in Franta.

In librarii mi-a atras atentia un alt autor, Stephen Clarke, cu Un an in merde si In ce merde te baga dragostea. Inspirat cu siguranta de Mayle, Clarke, un alt englez atras de mirajul francez, ne povesteste peripetiile sale in 2 ani de stat in Franta. In timp ce umorul lui Mayle este fin si distins, Stephen Clarke nu scapa de umorul tipic englezesc, desi uneori pare ca nu vrea sa fie atat de misogin sau de “superior” fata de “taranii de francezi”, incercare care nu ii reuseste intotdeauna. Cartile sunt amuzante, insa nu se citesc pe nerasuflate, le-am abandonat de mai multe ori ca imi ajunsese doza primita de umor englezesc.Intamplarile sunt interesante, personajul principal locuieste in Paris, isi deschide o afacere aici, invingand hartogaria si functionarimea traditionala, calatoreste si la tara, se intoarce la un moment dat in Londra unde nu se mai simte acasa, se considera deja un francez in Londra – o adevarata ciudatenie pentru fostii lui colegi/prieteni.

Similare:  Vine vacanta, cu trenul din Franta...sa nu mai citim, ca ne-mbolnavim

Carti lejere, de vacanta, amuzante, bune pentru descretit frunctile si lasat imaginatia sa zburde.

taguri, , , , , , , , , , , ,

    Deschide discutia


     

  • mioara fratila a comentat...


    Si eu sint mare fan Peter Mayle.Ultima carte Lectii de franceza o citesc f. incet pt. ca nu ma indur sa o termin.Dar daca am aflat acum de Stephen Clarke voi zori s-o termin si voi pleca in cautarea celuilalt autor.Multumesc.


  •  

  • lila a comentat...


    Cu placere:)
    Peter Mayle ramane favoritul meu, chiar daca si Clarke e amuzant si tema e foarte placuta.
    Spor la citit!


  •  

  • marius a comentat...


    L-am descoperit si eu acum – cam tirziu, e adevarat – pe Stephen Clarke. Am inceput sa citesc “In ce merde te baga dragostea”, dar descopar acum ca mai exista un volum, “Un an in merde” cu acelasi personaj. Am inteles ca “Un an in merde” e scris primul, spune-mi te rog, au legatura intre ele? Ar trebui sa il citesc pe “Un an in merde” inainte? Multumesc anticipat de raspuns.


  •  

  • lila a comentat...


    Da, “Un an in merde” e scris primul, “In ce merde te baga dragostea” e continuarea. E recomandat sa-l citesti pe primul, desi s-ar putea sa intelegi actiunea si daca l-ai sarit pe acesta.Spor la citit!


  •  

  • marius a comentat...


    Multumesc pentru raspuns, pina la urma am cumparat si “Un an in merde” si am citit-o prima. Ambele carti mi-au placut foarte mult, desi, daca ar fi sa aleg, as prefera “Un an in merde” in detrimentul “In ce merde te baga dragostea”. Imi place stilul Stephen Clarke si acum ma gindesc sa il incerc pe favoritul tau Peter Mayle:) Apropo, ai idee, alte carti ale lui Stephen Clarke au mai fost traduse in romana? Multumesc inca o data.


  •  

  • lila a comentat...


    Din pacate, din ce gasesc pe net reiese ca in Romania se gaseste doar “Merde happins“, dar in engleza. Seria Merde pare sa contina 5 carti, foarte interesanta pare Talk to the Snail, ghid de intelegere a francezilor, care inca nu se gaseste pe la noi in nici o varianta.


  •  

  • lila a comentat...


    Iar la Peter Mayle nu stiu care trebuie citita prima:) Dupa “Un an mai bun” s-a facut si film, in afara de “Din nou in Provence”, care e continuarea lui “Un an in Provence”, toate celelalte sunt de sine statatoare si pot fi citite in orice ordine. Mi-e greu sa spun care mi-a placut mai mult, poate Lectii de franceaza dar si celelalte mi-au placut aproape la fel de mult, in topul preferintelor mele fiind, dupa Lectii de franceaza, Un an mai bun,Hotel Pastis, Un an in Provence, Accept orice, dar, repet, distanta e foarte mica intre ele:)
    Sunt curioasa daca o sa-ti placa Mayle, dupa ce l-ai citit pe Clarke.

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.