Citesc si nu stiu ce ma ingrozeste mai tare: faptul ca inspectorul general a interzis temele de vacanta sau ca 250.000 de elevi nu vor pune mana pe carte in vacanta, cum zice Antena3. Nu zic ca le sta gandul la teme de vacanta copiilor, acum ca-l asteapta pe mos, dar asta e echivalent cu a nu pana mana pe carte? Inteleg ca placerea lecturii e ceva total desuet si demodat? Slava domnului ca Mara, care n-are inca 5 ani impliniti, iubeste cartile si sper ca si atunci cand isi va putea citi singura(buchisim deja) sa pastreze interesul pentru lectura.

Oricum, inspectoratul scolar putea sa dea alte directive, mai in ton cu interesul pentru educatie.

taguri, , ,

    8 Comentarii


     

  • Arnold Quintus a comentat...


    Vacanta este pentru recreere, toti avem nevoie, si copii nostri. Nu se va darima invatamintul prscolar daca nu se fac teme in 2 saptamini care cuprind craciunul si revelionul. La revenirea in clase in 1-2 ore de recapitulare se pot readuce copii la nivelul dorit. Daca incep obositi semestrul II e mai util.
    Si sa nu facem greseala de a pune semnul egalitatii intre teme si a citi ceva de PLACERE. Cu atatea teme si obligatii deja de la varsta frageda e normal ca nu le place scoala si nici lecturile. Fortat nu s epoate obtine nimic….vezi comunism.


  •  

  • lila a comentat...


    Evident ca avem nevoie de vacanta, tot ce nu inteleg este interzicerea temelor. E nevoie de o lege pentru asa ceva?Eu as zice ca inspectoratele au destule de facut iar interzicerea temelor nu prea mi se pare a intra in atributiile inspectoratului municipilui Bucuresti.
    Invatamantul romanesc e in deriva, nici un program nu e urmarit pe termen lung, fiecare cum vine la conducere isi impune ideile iar cel ce vine dupa el ii urmeaza exemplul.
    Copiii de la clasele mici sunt impovarati de teme iar cei de la clasele mari au si uitat ce inseamna teme.
    iar antena 3 considera ca asta inseamna ca nu se pune mana pe carte, echivalenta oarecum ciudata cu interzicerea temelor.
    Si este recunoscut ca elevii nu prea citesc de placere, sunt destule studii pe tema asta.Si asta nu poate in nici un caz sa ne bucure.


  •  

  • Sabau Ioana a comentat...


    Vacanta e pentru relaxare, nu pentru incarcarea memoriei si mai mult cu informatii.


  •  

  • lila a comentat...


    evident ca parerile sunt impartite.
    Pentru vacantele scurte nu e cazul dar ce te faci cand, dupa vacanta de vara, copiii nu-si mai amintesc mai nimic din ce au studiat anul anterior?
    E adevarat ca unii profesori dau prea multe teme, dar sunt putini. Si de aici pana la interzicerea totala a temelor de vacanta mai este.


  •  

  • AndreiR a comentat...


    Temele de vacanta cu siguranta sunt o prostie.Ganditi-va la elevul de clasa a 6-a dupa ce a stat la scoala 7 ore si inca trei pentru teme sa mai isi ,,ocupe” timpul cu 100 de pagini
    de matematica si cu 10 compuneri de trei pagini fiecare pentru a se ”cultiva”.DA,se cultiva pe scaunul de pe care nu va mai iesi decat dupa vacanta.Un adult sta in medie 8 ore la munca.Copilul insa 10.Noua adultilor ne e usor sa ne obligam copii sa nu iasa afara sa se joace inainte de a face temele.Apoi Ne miram de tulburarile comportamentale si de comportamentul recalcitrant.


  •  

  • lila a comentat...


    Temele de vacanta sunt, dupa cum le spune numele, pentru vacanta. Dupa 3 luni de vacanta in care n-ai mai pus mana pe carte, la orice varsta, vei constata ca la reinceperea scolii nu-ti mai amintesti mare lucru din ce invatasesi anul trecut.
    Una e vorbim de marimea si complexitatea temelor si alta e sa le interzicem de tot.
    Temele au rolul de a fixa materia. Ele se stabilesc in functie de nivelul de cunostinte. Nu sunt de acord cu teme foarte multe, pentru epuizarea elevilor, dar eliminarea temelor nu va duce niciodata la progrese la invatatura. Temele pot fi facute atractive, cu pauze, fara impovararea copiilor. Noi adultii avem rolul de a-i ajuta sa invete, ajutandu-i sa-si formeze un program, in functie de ritmul propriu, sa le oferim si metode de relaxare, la joaca, o gustare, si mai ales sa-i incurajam si sa-i sustinem. Daca noi transmitem copilului mesajul ca n-are rost sa faca temele nu trebuie sa ne miram daca si el crede la fel si rezultatele lui vor fi pe masura.
    Noi,in vacanta de vara dinaintea clasei a doua, am lucrat in cursul saptamanii in general o dictare de 10-15 min, un exercitiu la matematica si unul la comunicare. In rest a citit povesti si a mai lucrat 1-2 exercitii amuzante. Toate cu pauzele de rigoare. Asta in zilele in care am fost plecati si ne-am limitat la citit. Sau jucat carti, fazan sau alte jocuri.
    Tulburarile de comportament pot aparea in orice situatie in care se exagereaza. Daca tinem copilul numai la teme sau numai la calculator cu siguranta vom avea probleme la un moment dat.


  •  

  • Teme de vacanta | Lila a comentat...


    […] un caz nu-mi va creste traficul pe blog. Atat de des ma lovesc de oameni care se plang din cauza temelor, atat din timpul scolii dar mai ales acum, in vacanta! Sunt de acord ca unii exagereaza – […]


  •  

  • Nu te intereseaza a comentat...


    Ce te ingrozeste?Macar in vacanta sa mai fim si noi liberi ca in rest in timpul scolii suntem plini de teme.Fara carte?De ce?Daca cineva chiar vrea poate citi sau invata sau poate lucra in plus,nu ii interzice nimeni.

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.