La tot pasul intalnesti oameni care iti spun cum ar trebui sa faci lucrurile pe care le faci.Cum sa-ti tunzi iarba, cum sa-ti decorezi casa ca sa ai noroc, cum sa te stergi dupa baie, in ce sens sa-ti usuci parul,cate joburi sa ai inainte de cel adevarat,cum sa te umpli de bani, cum si de cate ori trebuie sa-ti bati copiii, de cate ori pe luna sa mergi la cosmetica, ce medicamente sa iei pentru diferite afectiuni, si cate si mai cate. Toate cu argumentul suprem: eu asa am facut si ia uite ce bine imi este.
Ce rost are sa cauti parerea unor specialisti? Si-asa specialistii se razgandesc in timp.
Daca in medicina cei mai multi recunosc ca trebuie sa ceri parearea doctorului, in toate celelalte cazuri toti ne pricepem foarte bine si mai ales ne simtim datori sa-i fortam, daca am putea, pe cei din jur sa faca asa cum credem noi ca e bine.
Inca de la adolescenta credem ca stim foarte bine cum se creste un copil si vom avea grija sa nu repetam greselile parintilor nostri. Si totusi psihologii si cercetatorii recunosc complexitatea educatiei copilului. Chiar daca cei mai multi dintre noi putem da nastere unor copii asta nu inseamna ca toti vom deveni parinti, si mai ales niste parinti buni. Insusi termenul de parinti buni/parinti rai este un termen controversat, calificativul asta trebuie acordat dupa o cunostere amanuntita a cazului, nu dupa o simpla observatie in tramvai sau aiurea.
Mergi cu copilul undeva, sa zicem la cumparaturi. In primul rand sunt destui care iti sar in cap doar pentru ca mergi cu copilul la cumparaturi, de ce il duci acolo, ca nu e de copii, lasa-l acasa iti vor spune destui. Usor de zis, greu de facut. Ce te faci daca n-ai cu cine-l lasa? Simplu de rezolvat pentru unii, greu si chiar imposibil pentru altii. Multi cred ca daca n-ai cu cine-l lasa atunci esti un amarat si n-ai bani. Gresit. Alegerea unei bone, chiar numai pentru cateva ore pe zi sau pe saptamana , este o problema foarte importanta si foarte greu de rezolvat. Foarte greu sa gasesti o persoana in care sa ai incredere sa ramana cu copilul tau, chiar daca sunt foarte multi care cred ca e floare la ureche.
In concluzie merg de obicei cu copiii dupa mine la cumparaturi, spre disperarea multora. Ce te faci ca, evident, copilul oboseste, i se face foame/sete, la care, in general, copilul mic reactioneaza plangand, agitandu-se, fiecare dupa fire si varsta? Evident, esti un parinte prost ca nu ai repectat programul copilului. Din pacate programul tau nu-ti permite sa respecti intotdeauana programul copilului, care, vorba vine e un program strict,ca zile intregi nu doarme dupa masa si musai in ziua aia vrea sa doarma. Ce propun binevoitorii care sar cu sfaturile? O palma la fund, sau mai multe, dupa caz. Si ce rezolvi cu asta? Ii trece oboseala? Sau poate o palma pentru parintele care a ajuns in halul asta. Eventual sa fie niste forte de ordine sa aplice corecturile, daca e cazul. Iar argumentul suprem eu am luat bataie si uite ce bine am ajuns mi se pare din alt secol.
Intr-adevar, si eu am luat ceva bataie in copilaria mea, dar nu am un raspuns clar de la un psiholog/psihiatru ca nu m-a afectat asta.
De ce e greu de inteles ca asta seamana cu – si eu am luat nu stiu ce medicament si ma simt bine. Ce relevanta are? Suntem identitati diferite, nu exista solutii universale pentru nimic. Iar generalizarile si diagnosticele stabilite asa, din avion, n-au nici o legatura cu realitatea.
Bineinteles, am ajuns o natiune de oameni slab educati, unde mirlania si nesimtirea sunt ale celor ce ne invart pe degete, dar asta nu e din cauza ca n-au luat bataie la timp. Educatia presupune si foarte mult efort, prezenta continua, implicare.Parintii pot face usor greseli, uneori fara sa-si dea seama, alteori chiar daca isi dau seama mai greu ajung sa le recunoasca si sa le indrepte.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cei mai multi parinti considera ca scoala trebuie sa-i invete pe copii de toate, eu s-au spalat pe maini de raspundere pentru ca i-au trimis la scoala. Ca sa nu mai vorbim de cei care cred si le transmit copiilor lor ca scoala e inutila, ca ei fara prea multa scoala invart afaceri mari.