Desi vreau sa stau departe de invatamantul romanesc nu prea am cum, avand copii care in curand vor incepe abecedarul, mergand inevitabil spre bacalaureat si ce va mai fi dupa el. Evident, toti stim cel mai bine ce se intampla. Sunt tot mai multe voci pe net care considera ca numai cei care au luat note mici sunt suparati pe cei care copiaza si au luat note mai mari. La asta cred ei ca se reduce bacalaureatul. Problema falsa, nu copiii care copiaza sunt de vina, sistemul care ii incurajeza e problema. Dar cum poti sa accepti asta cand elevi seminalfabeti termina bacul cu note peste 9 si copii foarte buni, care au avut tot liceul peste 8 nu mai pot ajunge la facultatea pe care si-o doresc, sunt repartizati la coada listei si au forte mult de pierdut din asta.
Personal consider ca majoritatea absolventilor de 12 clase trebuie sa ia bacul, doar 12 ani au “pierdut” vremea prin scoala pentru asta. Si totusi nu sunt de acord ca absolventii de bacalauret sa fie semianalfabeti. E totala pierdere de timp, energie, bani si ce mai vreti. Nu te intereseaza scoala ce rost are sa pierzi 12 ani din viata aiurea? Scolile de meserii ar trebui total reorganizate sa fie intradevar utile, sa-i pregateasca pe cei pe care nu-i intereseaza de Nichita Stanescu, complicata formula chimica a apei, pe cei care apreciaza basmul “incult”, etc, sa-i invete o meserie, sa-si castige cinstit painea. Invatamantul obligatoriu dupa 14-16 ani este o utopie. Oricare dintre noi isi aminteste de un repetent care strica 3 sferturi din restul clasei pentru ca nu prea sunt metode de sanctionare ale celor care nu vor sa invete.
E foarte greu, cel mai greu cu schimbarea mentalitatiilor. Parintii nici atat nu incurajeaza copilul sa invete o meserie. In cea mai mare parte a cazurilor, parintii se considera vinovati pentru timpul tot mai scurt pe care li-l aloca copiilor si, ca recompensa, le fac toate poftele, asta daca nu i-au scapat deja de mult “din mana”. Oricum, toata lumea considera ca e injositor sa stii o meserie, e “cool” sa dai si la o facultate, chiar daca nu te duce capul si nu prea stii cum si cand o sa termini, si nici daca te va ajuta vreodata in viata, dar, daca parintii oricum te tin pe banii lor, de ce sa nu.
Actualele scoli de arta si meserii evident sunt la pamant si nu reusesc sa-i invete o meserie, dar, daca s-ar recunoaste importanta pe care o au si s-ar reorganiza, parte din problemele din invatmant s-ar putea rezolva. Daca in licee s-ar reduce numarul celor care n-au nimic in comun cu scoala, performantele elevilor ar fi altele si, implicit, si bacalureatul ar putea insemna o certificare si ar avea, cat de cat, sens sa conteze mai mult la admiterea in facultati. Dar nimeni nu vrea decat solutii de moment, invatamantul nu intereseza pe nimeni, desi toata lumea face astazi o facultate.
Unde e industria? Pai, la cei care fac randuri randuri de manuale, randuri randuri de culegeri, infiinteaza facultati peste facultati. Cine e considerat vinovat, in cele mai multe cauzuri? Profesorul rupt in coate caruia elevul ii tipa in fata :”ce daca nu ma bagi in bac, iti arat ca iau cel putin 8 la bac la materia ta?”