Ma amuza oamenii care nu-si pun intrebari, nu au nelinisti si framantari. Ei sunt “profesionisti” (da, aud asta tot mai des), stiu totul in detaliu si nu au nici un fel de temere. Viata lor e simpla si programata, nu are ce sa li se intample (cred ei) care sa-i scoata din ritm.

Cateva exemple? Pe principiul “si noi am fost copii” oricine iti poate da lectii despre educatie si cum sa-ti cresti “exemplar” copilul, ce are si cat are voie si cat de “bosorog depasit” sau chiar expirat esti daca ai si  iti expui din framantarile tale in public. Cineva spunea ca doar daca nu stii sa utilizezi calculatorul poti sa te temi de ce ar putea gasi copilul tau pe net si cum i-ar putea afecta asta evolutia. Vezi Doamne pe noi nu ne-a cenzurat nimeni pe net si ia uite ce inteligenti am ajuns. Stau si ma intreb cati dintre acesti atoatestiutori au descoperit internetul cam odata cu Mara, adica pe la 3 ani (calculatorul ceva mai devreme).

Intr-adevar, exista programe de monitorizare care ii pot ajuta pe parinti. Dar exista programe perfecte, carora sa le incredintezi in siguranta educatia copilului tau? Asa cum se intreba Lucian Mandruta parca, ai atata incredere in programele respective incat daca ai fi conectat la aparate si ai trai numai cu ajutorul programelor respective ai fi linistit?

Oricum, cand ai copii oricine se simte dator sa-ti dea sfaturi, ba chiar sa te corecteze de indata ce considera ei ca nu ai procedat corect. Cel mai des mi se spune, de cand  am doi copii, ca Mara ar trebui sa preia cat mai multe din sarcinile mele ca sa aiba grija de Andrei. Ma rog, sa-l schimbe, sa-i dea de mancare, sa stea cu el, lucruri care ma fac sa mi se ridice parul maciuca. Un copil de 4-5 ani sa schimbe  un bebe, sa-l ia in brate si sa-i bage in gura? Brr.. Uneori Andrei se rostogoleste atat de rapid incat ma tem ca l-as putea scapa din mana eu din maini, om matur cat de cat. Cum sa arunc atata responsabilitate pe umerii unui copil? Cu ce a gresit el  sa-i fur copilaria si sa-i dau asemenea sarcini? Cum as mai putea trai cu asemenea vina daca s-ar intampla ceva cat timp bebe ar fi supravegheat de Mara?

Am copiii pe care i-am vrut, cand i-am vrut si pentru ca mi-e drag de copii. Nu i-am facut sa-i pasez nimanui, cu atat mai putin sa se creasca unul pe altul. N-am avut frati si nu stiu sigur daca asta afecteaza relatia dintre frati, dar cred ca fiecare copil are nevoie de atentie la fiecare varsta.

o sa revin pe tema asta..

tags,