Cand nu am prea mult timp pentru gatit si am la indemana ciuperci gatesc cu placere ciulama, mai ales ca Mara o adora (nu si Andrei). Pentru 4 portii folosesc o ceapa, 2 linguri de ulei,1 kg de ciuperci congelate (sigur ce cele proaspete au alt gust dar in lipsa de timp ne place si asa, chiar nu sunt rele ciupercile congelate), o foaie de dafin, 2 linguri de faina, 250 ml lapte (daca gatiti de post puteti sa inlocuiti fara probleme laptele cu apa), sare dupa gust.

Ceapa tocata o calesc in putin ulei  pana se inmoaie si devine sticloasa, adaug frunza de dafin si ciupercile si acopar cu un capac, lasand la foc mediu oala.

Presar sare si amestec usor, pana se topeste gheata, apoi las sa fiarba cu capac, cam 10-15 min. Cand ciupercile sunt gata presar faina, in ploaie (ca sa evit cocoloasele), amestec rapid si adaug laptele sau apa. Mai las pe foc pentru cateva clocote, faina se ingroasa rapid si ciulamaua e gata.

Cu patrunjel verde si mamaliguta e greu sa te opresti la o portie. Se gateste foarte simplu, rapid, si este delicioasa si de post, deci nu aveti de ce sa nu incercati 🙂

 

P.S 1. raman datoare cu pozele.

P.S 2. Cu ciuperci proaspete, eventual de padure, gustul devine mult mai bogat si merita efortul de a curata si taia lamele ciupercile. Iar cu smantana si vin alb , ca la cele ale lui Mayle, avem deja un adevarat festin. Incercati!

tags, , , ,