Am mancat bame in Grecia si mi-au placut la nebunie. Nu stiu exact cu ce as putea spune ca seamana la gust, poate putin cu pastaile, dar sunt delicioase. Asta daca nu sunt batrane (atoase) si sunt gatite corect. Despre beneficiile pentru sanatate cititi aici.


Am mai vazut bame prin piata dar nu m-au convins – ba-mi pareau palite, ba batrane- dar iata ca in weekend mi-au facut cu ochiul unele la piata si iata ca le-am gatit.

Sigur ca am cautat reteta pe net si am citit destule pareri care ma convingeau sa renunt ca e prea complicat si ca n-are cum sa-mi iasa, ca va iesi un mucilagiu si asa mai departe. Dar eu deja le pusesem la spalat si n-aveam de gand sa renunt asa, din prima. Cred totusi ca secretul consta in taierea coditelor cu grija. Suntem tentati sa indepartam cat mai mult din codita si asta va face ca bama sa se deschida la fierbere, lucru care poate fi neplacut. A trebui sa-mi potolesc avantul si m-am straduit sa tai mai putin din codita, le-am spalat si apoi le-am clocotit cam 3-5 min in apa multa (sa le acopere bine) cu otet, cam 100 ml. Apoi le-am scurs si clatit de mai multe ori cu apa rece, pentru a mentine culoarea si forma.

In rest deja e o mancare de legume obisnuita. Am calit o ceapa tocata marunt in putin ulei de masline, am adaugat si 2 catei de usturoi, tocati marunt si curry, un varf de cutit (o pasiune noua, il adaug de fiecare data cand calesc ceapa). Cand se patrund putin si incepe sa miroasa usturoiul calit (demential) adaug bamele scurse (am avut cam 500 g bame verzi) si o conserva de rosii in bulion, putina apa, capac si am lasat sa fiarba cam 20 min, la foc mic/mediu. Un praf de sare la sfarsit si am servit cu verdeata proaspat tocata presarata in farfurie.

Foarte bun.

Sa aveti pofta!

taguri, ,

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.