Dupa Anticarul si Sanctus am continuat Seria Fictiunii de la Editura ALL cu Cabalistul din Praga.

Situatia evreilor in Europa a fost intotdeuna zbuciumata, chiar si in sec XVI. Cabala continua sa fascineze si in zilele noastre, apogeul fiind atins de ritualul secret prin care se creaza un Golem, iar locatia aleasa, Praga in sec XVI, nu face decat sa sporeasca interesul pentru carte. Firul povestii ne poarta prin Europa inainte de a ne dezvalui o legenda a orasului Praga, a carui personaj central este Golemul, un monstru de lut cu puteri supranaturale care ajuta si la constructia podului. M-a surprins la modul cel mai placut interesul pentru cunoastere si stiinte de la acea vreme, povestea prezendandu-l, chiar daca accidental, chiar si pe Galileo Galilei.

La inceput eram usor dezamagita de abundenta de temeni evreiesti, dar interesul pentru firul povestii m-a ajutat sa trec repede peste si sa ma bucur de carte.

Inca de la inceput te incearca revolta fata de  promisiunea parintilor de unire a unor copii inca nenascuti, practica intalnita uneori, mai rar intradevar dar inca intalnita si in zilele noastre. Sigur ca socoteala parintilor nu se potriveste cu cea a copiilor, chiar daca baiatul si-a facut un tel in viata din indeplinirea juramintelor parintilor, fata, atipica pentru zilele in care traia, se concentreaza pe invatatura, stiinte, si se opune din rasputeri angajamentului .

Buna tema de gandire dupa citirea cartii: Golemul ne-ar putea ajuta cu toate cele? Chiar daca ar fi posibila crearea Golemului, acesta nu ne poate apara de noi insine. Desi Golemul ar fi putut sa le ofere protectia de care aveau nevoie, oammenii nu s-au multumit cu atat si au supralicitat, cerandu-i sa-i ajute cu diverse munci, in timp ce devenise bataia de joc a copiilor. Cand Golemul s-a revoltat a fost distrus, lasandu-i lipsiti de aparare in fata dusmanilor.

Sper sa va fi deschis cat de cat  interesul pentru carte, dar si pentru comentarii.

 

 Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL. Pentru fiecarea comentariu la acest articol editura ALL va adauga inca 3 minute de voluntariat intr-un centru ales de bloggeri, conform regulamentului!

taguri, , ,

    6 Comentarii


     

  • Dan Dragomir a comentat...


    Legendele evreiesti sunt foarte interesante si pacat ca la noi nu se studiaza absolut deloc. Cred ca ne-ar prinde bine putin studiu multi-cultural, chestii de baza. Istoriile care tin de Cabala cred ca sunt la fel de pasionante ca si 1001 de nopti, ca sa nu merg mai departe. Din pacate insa, oamenii uita tocmai povestile si morala lor.


  •  

  • liladoarea a comentat...


    Ai dreptate, la noi e un interes foarte scazut pentru legende evreiesti. Nici adevarurile istorice nu deschid interesul multor persoane, cand e vorba de legende apetitul scade simtitor.


  •  

  • Claudia a comentat...


    mie cu siguranta mi-ai starnit curiozitatea!


  •  

  • simsim a comentat...


    am citit cartea asta in cadrul primei editii si mi/a placut foarte mult.


  •  

  • simsim a comentat...


    🙂 am intrat pe blog sa-ti comentez la recenzii si abia la Sanctus am vazut ca sunt din campania trecuta:) oricum, ma bucur ca ti.am descoperit blogul.


  •  

  • liladoarea a comentat...


    Multumesc si te mai astept 🙂

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.