turmeric

Dupa ce m-am pacalit saptamana trecuta cu o masca cu turmeric m-am hotarat sa postez cateva retete in care folosesc eu turmericul, recomandand calduros sa-l folositi intern, nu extern.

Am descoperit de ceva vreme turmericul, recomandat pentru protejarea creierului , si mai nou, in lupta impotriva dezvoltarii celulei canceroase. Combinatia recomandata de Doctor Oz pentru maxim de efect este aceea cu ceapa, asa ca la multe mancaruri cu ceapa calita adaug si un varf de lingurita de turmeric. Gustul este foarte placut si se potriveste la multe feluri de mancare.

Revenind la pacaleala mea de saptamana trecuta tin sa spun, sa nu mai incerce si altii ca mine. Un cos rebel ma teroriza si-mi zic sa incerc masca de care citisem cu cateva zile in urma. E drept ca n-am avut radacina de santal asa ca am amestecat doar turmeric si ulei de masline. De cum am vazut cum arata pe mana m-am temut ca ma voi vopsi pe fata dar tind sa am incredere in sfaturile specialistilor :)) Daca ma gandeam la asta cu cateva zile in urma aveam cele mai frumoase oua vopsite de Paste. Cam asa arata si fata mea. Puteti sa radeti in voie, aratam ca vopsita pentru vreun concurs sau bataie cu vopsele. Si da-i si freaca cu lamaie, cu zat de cafea, macar o uniformizare sa obtin. Oricum, ziua a fost compromisa, greu sa ies din casa. Dupa o zi mi-am revenit la culoare cat de cat, sau cel putin ma mai obisnuisem eu cu ideea. Evident, cosul meu rebel nu avea nici o problema, era la fel de frumos si infloritor.

Asa ca e clar, nu voi mai incerca turmericul decat intern, asa ca revin la reteta de naut cu turmeric, daca aveti nevoie de o idee de a gati cu turmeric.

turmeric si naut

De obicei cumpar nautul la conserva si-l fac salata. Cu diverse, in functie de inspiratia zilei si de ce am in camara. Dar, mult mai gustos mi se pare gatit asa.
Am pus boabele de naut, cam 500 g, la inmuiat pentru cateva ore. O ceapa medie alba si una rosie le-am pus la calit in 2 linguri de ulei de masline. Dupa cam 5 min am adaugat o lingura de turmeric, am amestecat si am mai lasat la foc 5-7 min, apoi am adaugat  nautul clatit cu putina apa rece, am adaugat apa pana sa acopere si am lasat la foc mediu.  Am fiert aproape 2 ore, cu capac, avand grija sa mai adaug apa sa nu se arda. Cand s-a fiert am adaugat o conserva de rosii in bulion, cardamon, boia de ardei si sare- dupa gust. Am mai fiert cam 10 min si gata.

Doctor Oz recomanda combinatia naut+ardei (boia) pentru maxim de efect. Fierul din naut, bun pentru cresterea imunitatii, se asimileaza mai usor in prezenta vitaminei c prezente in ardei rosu.

naut

Este foarte bun atat cald cat si rece.

Sa aveti pofta!

tags, , , ,