Ma distreaza foarte tare oamenii inversunati impotriva Valentine’s Day, care vezi doamne ne indobitoceste pentru ca-i copiem pe americani. Multi au gasit repede alinare cum ca si noi avem “valentainsu” , nostru, Dragobetele, de care tot nu auzeam (cei mai multi dintre noi) pana la moda Valentine’s.

Este adevarat, sunt foarte multe traditii frumoase romanesti, dar cati dintre noi tinem vreuna dintre ele? Dormiti cu busuiocul sub perna de Boboteaza, cautati flacarile din noaptea de Sanziene, mergeti cu colindul de Craciun, cu plugusorul de anul nou, respectati traditiile stramosesti de nunta si multe altele pe care nu le stiu sau poate nu-mi vin acum in minte? Daca da, poate sunteti niste fericiti. Intre persoanele pe care le cunosc eu nu prea se intampla asa ceva. Imi amintesc cum la scoala ne alegeam o baba (o zi intre 1 si 9 martie), si in functie de starea vremii din ziua respectiva credeam ca ne va merge bine sau rau tot anul. La fel imi amintesc “mucenicii pe care-i facea mama pe 9 martie, mielul si ouale rosii de Paste, cozonacul si taiatul porcului in preajma Craciunului. Bunica imi povestea cum mergeau fetele la hora sau la claca, deh, cand era bunica fata.Si de colindele frumoase din acele vremuri mi-a povestit, dar de Dragobete, din pacate, n-am auzit pana la Valentine’s day. Nu neg in nici un fel traditia romaneasca cu aceasta ocazie, deplang doar lipsa mea de informare, daca nu cumva a majoritatii romanilor in aceasta privinta.

Acum stim, de Dragobete se sarbatoreste iubirea. S-o sarbatorim! Asta ne impiedica sa o sarbatorim si 2 saptamani mai devreme? Cand iubesti/esti indragostit ai serba asta in fiecare zi si nu cred ca te-ai plictisi. Daca nu iubesti atunci nici de Dragobete nu prea ai ce sarbatori? Si atunci de unde razbelul impotriva valentine’s day?

Daca ma deranjeaza ceva insa legat de asta este transformarea nostra in niste roboti consumatori. Dar asta nu numai de valentine’s .martie, martisor, ziua femeii, paste, craciun, tot atatea ocazii sa cumparam masiv. Tone de chiciuri ne impung pe strada, prin ziare, prin reviste, pe internet:” ia-ma pe mine, sunt pestele de sticla ideal, imi pui un mileu si ii spun cat o/il iubesti”. “Ia acum acest superb animalut nedefinit pe post de martisor, urat cu spume dar care va face foarte mare impresie odata ce il daruiesti.” ” traiti-ar frantuzoaica, nu fii zagrcit si i-ai fetei acest minunat buchet zdrentuit de zambilute sa mananc si io o panie”

Iar in magazine nu mai ai loc sa iei pampers pentru copii ca te ia pe sus valu’ de indragostiti cu inimioare imense si putin cam slute( in Real scria pe cele mari “a love you” ?!?!?!), lenjerie rosie cu aceleasi inscriptii ca si inimioarele/perne sau cutii de ciocolata de firme aparute special pentru aceasta ocazie.

Acum sa revenim la Sf Valentin, care nici nu exista in calendarul ortodox. Evident, daca esti singur, nu prea iti arde de sarbatorit iubirea. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le strici si celorlalti petrecerea, aruncand cu venin in cei ce se simt special.

Bine, trebuie sa recunosc ca am un motiv in plus de sarbatorit in aceasta zi.Fiind ziua mea de nastere, intotdeauna m-am simtit altfel in ziua asta, indiferent daca eram indragostita sau nu.

Oricum, fiecare e liber sa sarbatoreasca sau nu, dupa cum vrea. Dar sa te simti indignat, ba chiar superior celor care se bucura de aceasta zi, fiecare in felul lor, nu poate decat sa ascunda frustrari si neimpliniri din viata personala.

Iubiti-va mult!

    3 Comentarii


     

  • Sheela a comentat...


    Aerul occidentat nu ma impresioneaza cu nimic…..de ce imprumutam mereu doar de dragul de afi la fel ca altii? 🙁


  •  

  • lila a comentat...


    Mara la gradi serbeaza si Halloweenul, si Sfantul Andrei. Ar trebui sa ma ingrijoreze?


  •  

  • Sheela a comentat...


    Nu cred,pt ea e o joca,pe mine ma ingrijoreaza adolescentii pt care sunt chiar impetuos necesare participarile la evenimente de ast fel,mai ales daca vor sa fie parte din gasca.
    Cand Mara va mai creste o sa inteleaga ce e propriu si impropriu la ele.
    O are pe mami langa ea.O mami buna.

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.