Am tot auzit despre minunatul tort de bezea cu ciocolata, asa ca l-am trecut pe lista de facut de ceva vreme, dar a ramas in asteptare pana am gasit momentul si curajul de a-l face :)  . Da, stiam ca e greu de facut, mai ales ca experienta mea cu bezelele e infima ( am copt doart cateva macarons) , tocmai de aceea am avut nevoie de ceva curaj sa ma apuc. M-am inspirat de aici si de aici si sigur ca mai am de munca pana sa reusesc pe deplin, cert e ca m-a convins  ca merita efortul .

Cu bezeaua problema nu e prepararea, ci coacerea. Am folosit 10 albusuri, 500 g zahar si 2-3 linguri de zeama de lamaie. Dureaza ceva pana se intareste, mixerul e baza. Am impartit compozitia in 3, le-am asezat in forma rotunda pe hartie de copt si le-am bagat la cuptor, la 150 de grade pentru o ora. Trucul cu hartia de copt unsa cu ulei a fost bun, foaia unsa cu ulei s-a dezlipit mai usor. Dupa ce am stins cuptorul am mai lasat foile inauntru, insa nu a fost suficient, data viitoare voi incerca la 160 de grade.Foile sunt foarte fragile si casante si, la un moment dat m-am temut ca nu va mai fi nici un tort – nu reuseam sa le dezlipesc de pe hartie si bezeaua nu era coapta suficient, inca mai era moale in interior.

Crema am facut-o dupa reteta de la tortul locomotiva, e favorita mea in materie de creme de ciocolata. Am folosit 150 g iaurt natural, 100 g mascarpone, 50 g zahar pudra si 400 g ciocolata neagra 70%,maruntita si topita cu grija la foc foarte mic.

 

Asamblarea e complicata datorita foilor de bezea foarte fragile. Am uns cu crema apoi am asezat foaia urmatoare, ultima fiind crema, ba chiar am mai adaugat ceva ciocolata de la trufele de ciocolata care asteptau sa se intareasca. Data viitoare voi incerca sa  pun mai putina crema deasupra, eventual sa nu mai las tortul la rece prea multe ore, ca sa pastrez senzatia de crocant de la beaza. Crema de ciocolata a inmuiat bezeaua dar gustul a meritat efortul, drept pentru care ma voi stradui sa reusesc sa coc bezeaua mai bine.

 

Daca sunteti in cautare de un desert pe care sa-l pregatiti pentru cei dragi, fie cu o ocazie festiva, fie doar pentru placerea de a va reuni  la aceeasi masa, merita sa luati in seama si tortul acesta, va fi apreciat cu siguranta.

Sa aveti pofta!

tags, , ,