rata cu gutui

rata cu gutui

De cateva zile am o jucarie noua in bucatarie, multumita Philips Romania si www.gustos.ro. O studiez pe indelete, am inceput cu cateva retete din cartea de retete care insoteste oala minune, apoi am prins ceva curaj si am incercat si altceva. Asa am ajuns la rata cu gutui, o minunatie. Am mai gatit pana acum rata, dar nu cu gutui, insa tentatia era mare. Eram putin suparata de teama ca rata mea nu incape intreaga in Multicooker, asa ca am indepartat copanele de rata, ca sa fiu sigura ca e suficient loc.

Prepararea este foarte simpla si multumita Multicooker nici nu mai imi fac griji ca uit rata prea mult in cuptor si o ard.

 

Am folosit, pe langa rata, condimente – o lingurita de boia iute, una de sare, alta de piper,un varf de cutit de turmeric, 2 foi de dafin si putin maghiran,o lingura de ulei, 4 gutui nu foarte mici si 2 mere.

0002

Am amestecat condimentele cu ulei, pentru aderenta, apoi am frecat bine rata cu amestecul obtinut, atat in interior cat si un exterior.

Am taiat merele si gutuile in jumatati si am indepartat casutele cu samburi. O parte din fructe le-am folosit sa umplu rata, fara sa fortez, atatea cate au incaput.

0008

Am taiat si gatul ratei, pe care l-am pus in oala impreuna cu copanele, apoi am activat functia Fry si Cooking Time 10 min, pentru a le rumeni usor.

0012

Am intors copanele si gatul sa se prajeasca usor pe fiecare parte, fara adaos de ulei pentru ca rata era destul de grasa, apoi le-am scos, cam dupa 6-7 min si am adaugat si rata umpluta, in special cu pieptul de rata in jos, pentru o rumenire usoara.

Am reintrodus toate bucatile in oala si fructele, am selectat functia Stew si am setat Cooking time 45 min, apoi am inchis capacul.

0022

Dupa 45 min au inceput sa sune sune clopoteii Philips. Initial ma gandisem sa folosesc doar functia Stew, apoi mi-am dat seama ca Fry m-ar putea ajuta sa rumenesc putin carnea, asa ca am selectat in continuare Fry pentru 45 min si am steptat sa se termine programul. Timpul a fost suficient pentru rata mea, insa e posibil sa aveti nevoie de mai mult timp daca pasarea a fost mai batrana.

Rezultatul a fost extraordinar de gustos, nu foarte aspectuos dar divin 🙂 Gutuia usor acrisoara e o garnitura delicioasa pentru carnea frageda de rata. Mult mai fina decat portocala pe care o folosisem alta data.

0029

Reteta e foarte simpla, toata treaba o face Multicooker iar rezultatul e extraordinar. Merita din plin! 🙂

Timpul de preparare a fost de 100 de min, trebuie sa tineti cont cand planuiti masa. Mancarea se poate pastra calda fara probleme in Multicooker.

Rata este foarte grasa, a rezultat destula grasime pe care o voi folosi alta data la pilaf sau la cartofi. Parca grasimea de la rata era legata de paradoxul francez ? 🙂 Oricum, un vin bun, rosu sec daca ma intrebati pe bine, desavarseste minunatia asta de preparat 🙂

Sa aveti pofta!

tags, , ,