Ieri, bantuind pe net, am descoperit niste sfaturi pentru alimentatia bebelusului socante pentru mine. Cei interesati de subiect au intalnit aceleasi lucruri pe net, sunt convinsa.
Redau cateva din greselile majore, evident, dupa parerea mea (nu-s vreo notorietate in domeniu, dar am ceva experienta cu copiii si m-am documentat).
Pentru ca s-a tot discutat despre efectele nocive ale zaharului la bebelusi (carii, obiceiuri alimentare proaste, obezitate, suprasolicitarea ficatului, etc), niste oameni de bine au gasit o “solutie”: indulcitor la bebelusi de 5 luni! Socant!
Gusturile bebelusului se formeaza prin diversificarea alimentatiei. Singurul gust cu care e deja obisnuit este gustul de lapte, matern sau nu.Celelalte gusturi abia acum se formeaza. Sa-l obisnuiesti cu gustul de dulce asa devreme, si asa cu indulcitor mi se pare revoltator.Pana si mierea este interzisa bebelusilor pana la un an, pentru ca poate transmite unele boli, dar ar avea infinit mai multe beneficii asupra bebelusului decat indulcitorul.
La fel si cu sarea. Numeroase studii au stabilit ca, in primul an de viata, necesarul de sare al bebelusului e minim, alimentele in stare naturala fiindu-i suficiente, fara adaos de sare! Iar despre gust, invocat adesea de numeroase mamici, nu poate fi vorba. Bebelusul nu cunoaste gustul de sarat. Pana si piureurile gata preparate(de ex Nestle) contina sare. Pana la un an sarea adaugata la mancare nu face decat sa-i supuna rinichii bebeului unui efort mult mai mare decat e cazul. Inutil sa mai spun ca traumele la care sunt supuse organele bebelusului vor avea urmari toata viata.
Oricum multe din indicatiile alimentare se schimba de la generatii la generatii. Banalul mar cu biscuite, folosit pe vremea cand eram noi bebelusi, inca de la 3-4 luni, astazi se considera total gresit. Biscuitele, in special de grau (gluten), se introduce dupa primul an de viata. Grisul cu lapte nu este deloc un aliment echiligrat, grisul de grau impiedicand absortia calciului.
Ma opresc aici deocamdata. Sfatul meu pentru tinerele mamici: nu va grabiti cand e vorba de bebelusul dvs, documentati-va temeinic, din mai multe surse (ca un jurnalist:), nu luati de bun orice vi se spune, chiar daca este vorba de medicul pediatru sau cea mai buna prietena: mai multe pareri sunt cu siguranta mai bune decat una singura!
7 Comentarii
laura a comentat...
Produsele cu gluten in n iciun caz nu se introduc dupa primul an de viata. Mai intereseaza-te E bine sa feresti bebelusul pana la 6 luni de produse ce contin gluten pentru ca daca ar prezenta simptome de boala celiaca riscurile sunt mari (el e prea mic ca sa poata suporta simptomele), iar dupa 6 luni la introducerea produselor cu gluten la primele simptome ele nu mai trebuie administrate si dupa stabilirea diagnosticului toata viata va manca fara gluten (adica mancare rara si foarte scumpa) Aceasta boala este ereditara si foarte rara.
Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala.
Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu).
Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune, ce cauzeaza leziunile intestinale caracteristice bolii. Aceste leziuni ale intestinului subtire, determina tulburari de digestie si absorbtie (maldigestie, malabsorbtie).
Studiile genetice actuale se concentreaza asupra legaturii dintre gene, factorii imuni si de mediu ce caracterizeaza fiziopatologia bolii. Studiile realizate pana acum nu au demonstrat varsta reala de aparitie a bolii, precum si mecanismul aparitiei complicatiilor pe termen lung.
Uite si un link http://www.sfatulmedicului.ro/Colici-si-alte-tulburari-digestive-la-copii/boala-celiaca-enteropatia-glutenica_540#Cauze
Iar in privinta sarii dupa un an nu stiu ce sa zic. Nu o sa-i dai un pufulete, covrigel sau un biscuite deloc pana la un an?
Socant mi se pare si mie cu indulcitorul, chiar aberant.
lila a comentat...
Probabil ai dreptate. Eu am alaptat exclusiv pana la 6 luni, deci nu se punea problema introducerii cerealelor.Si cerealele cu orez si porumb au fost suficiente o perioada destul de mare.
In privinta sarii este vorba de adaosul de sare in hrana preparata pentru bebelusi.Tocmai pentru ca orice biscuite, pufulet, piure din comert are un continut de sare care nu trebuie ignorat.Daca si hrana de baza contine deja sare si e completata cu covrigei, pufuleti si altele cu un continut de sare deja e prea mult pentru rinichii bebelusului. Mai greu iti este sa-i dai biscuiti dupa ce citesti eticheta produsului, foarte greu gasesti biscuiti fara afanatori, stabilizatori (si nu doar sare), plus un cocktail de e-uri. Evident ca de-a lungul vietii nu putem sa stam la adapost de ele, e de preferat ca macar in primul an sa le evitam.
Mai simplu e la pufuleti ca nu scrie exact nici macar continutul de sare, din pacate.
http://www.ifeel.ro/c_alimente-nerecomandate-bebelusilor.html
http://www.milupa.ro/sfaturi_detalii.php?id=191
Ca sa nu mai vorbim despre controversele din jurul sarii din comert, in special cea fina si iodata, despre care se spune ca e tratata cu E 535, adica…ferocianura de sodiu, de care nu cred ca e rau sa-l tinem pe bebe la distanta. Oricum, fiecare procedeaza cum doreste..
http://www.terapiinaturiste.ro/alimentatie-sare.php
tatiana a comentat...
total exagerat!!!! Ma gandesc ca bunicii mei,strabunicii mei au fost niste oameni cu rinichi si ficat obositi….hmmm probabil de aia au atins varsta de 90 de ani.
Ella a comentat...
Tatiana bunicii tai au mancat produse fara E-uri, alimentele nu erau pline de toxine ca acum, sarea nu era tratata. Ai tu idee ce mancau ei cand erau bebelusi?
dea a comentat...
Consider ca un bebelus nu trebuie tratat ca un bibelou de portelan iar, daca nu e cazul, sa nu il ferim de alimentele recomandate varstei doar pentru ca ti-e frica. Fiecare isi va ingriji copilul dupa cum simte el ca trebuie…am vb cu mamici care de ex. dadeau la varsta de 1 si 10 luni slaninuta cu rosii iar altele la aceeasi varsta dadea mancare sub forma de piure desi nu mai era indicat..exemplele se situeaza la poli opusi dar fiecare isi creste copilul dupa propriile valori. Important este sa ne adaptam la mediu real, sa ii ferim de alimentele nocive dar in acelasi timp sa le stimulam simturile. Numai bine sa doresc.
n a comentat...
In primul rand e uimitor! autorul articolului a avut curajul sa spuna ceva ce in west… unde nu exista civilizatie si nu au invatat tradionalul mar romanesc cu biscuite…. e normal! felicitari! e prima data cand vad un articol care… care ma incanta! pentru cei ce incep cu bunicii … mamaie! mama! eu am crescut… gandesc oare? ma intreb ca proaspat tatic voi aveti mar organic fara pesticide etc… biscuite fara e-uri si chimicale? nu cred! si sunt convins ca bunicii nostri nu aveau atmosfera asa de poluata … ca nu existau atatea alergii.. si .. si fiecare cresteti cum vreti copilul! oricum actual nu stiu cati fac in casa un biscuite sau o dulceata naturala fara e-uri… caci marketul e plin de bunatati si lenea mare ! ah ca uitasem….multa sanatate la toti si! viata lunga!
mentalitatea secol 16 si traditia se schimba in secole!
multumim pentru articol si asteptam mai multe de aceeasi calitate!
Ioana Lazar a comentat...
Eu am decis sa nu-i dau bebelusului meu gluten pana la varsta de 2 anisori. Am discutat si cu pediatrul si mi-a zis ca e cel mai bine asa. Noi mancam niste biscuiti fara gluten si fara zahar de la Plasmon. Nu-i gasesti peste tot, noi ii luam de pe net ( pt cine e interesat: http://pravalialuibebe.ro/biscuiti-pentru-bebelusi-plasmon/biscuiti-pentru-bebelusi-plasmon-fara-gluten ). Ii recomand cu caldura. Insa alte produse din comert…mai bine nu. Chiar daca dureaza mai mult, prefer sa-i fac eu mancarica in casa.