Numele e aspru si nedrept pentru mancarea delicata pe care o reprezinta. Ceapa iute si aspra din fire e caramelizata si devine mai dulce decat rosiile ce o insotesc si o completeaza pentru a fragezi vinata. O mancare pe care musai trebuie sa o gustati!
Va povesteam ca am mancat in Grecia cele mai delicioase vinete si ma chinuiam sa aflu reteta. Afland despre concursul prin care Revista Flacara te trimite la Malta am cautat o reteta la pranzuldincaserola.ro pe care as putea sa o fac si iata ca am gasit exact ce cautam: vinetele umplute cu ceapa. Asa ca ma incumet si eu sa particip si, cine stie, poate va scriu de la Malta. Sau poate sarbatorim 9 ani de casnicie la Kopel’s (ce nimereala, e chiar in perioada asta )

Sa revenim la vinete. Reteta nu e complicata dar, asa cum frumos povestea Marius, e nevoie de ceva timp sa le gatesti, chiar 2 ore daca socotim si timpul cat stau la cuptor. Eu mai gatisem o varianta asa ca aveam cat de cat habar ce trebuie sa fac. Mai greu mi-a fost sa inteleg cand anume se scobeau vinetele, asa ca am facut si eu cum m-a taiat capul: le-am taiat jumatati, pe lungime (probabil acum ar fi trebui sa le si scobesc), le-am frecat cu sare si le-am lasat sa se odihneasca si sa iasa apa.

Dupa ceva timp, chiar o ora, le-am spalat si curs bine de zeama pe care au lasat-o. Abia acum le-am scobit putin, nu pana la coaja, ca sa am totusi unde pune umplutura. Aici Marius zicea ca le-a dat prin tigaie. Eu m-am gandit ca o sa absorba mult ulei si le-am bagat deja la cuptor, tot stropite cu putin ulei, de masline.

Cam 20 min cred ca le-am lasat.
Intre timp am calit ceapa, printre lacrimi, taiata mare sa sa aiba ce sa se caramelizeze.

Peste ceapa am adaugat un praf de curry, desi nu era in reteta originala, dar sunt obisnuita sa il folosesc cu ceapa calita. Usturoi, patrunjel, rosii in bulion, cateva crengute de cimbru si busuioc si un praf de sare.

Le-am lasat la foc mic pana ceapa s-a facut moale si s-a mai evaporat apa, ca sa nu curga din vinete.

Am umplut vinetele si gata, le-am lasat la cuptor cam 40 min la foc mare.

Cu un vin bun, rosu sec daca ma intrebati pe mine, aveti o cina extraordinara, simpla si divina in acelasi timp!

Sa aveti pofta si eu sa am bafta!

tags, ,