M-am hotarat sa scriu despre subiectul asta care-mi va atrage multi dusmani si in nici un caz nu-mi va creste traficul pe blog. Atat de des ma lovesc de oameni care se plang din cauza temelor, atat din timpul scolii dar mai ales acum, in vacanta! Sunt de acord ca unii exagereaza – sute de probleme si exercitii, culegeri intregi, etc- dar cazurile astea sunt izolate si nu de asta vorbesc acum. Acum ma refer in special la copiii din ciclul primar in special si la nevoia de exercitiu. In trei luni de vacanta se uita fenomenal de mult. Memoria ne poate juca feste, actineaza si ea ca un muschi care, daca nu e folosit, se atrofiaza. Scrisul, cititul, socotitul, trebuie neaparat exersate sau ne trezim la sfarsitul vacantei cu mari lacune. Multi zic: eu nu-l fortez sa citeasca, trebuie sa citeasca de placere. Placerea asta se cultiva, nu e ceva cu care te nasti. Citind vei gasi si carti care sa te fascineze, trebuie doar sa le descoperi.
Sigur ca un copil nu va face decat in cazuri exceptionale teme cu aceeasi bucurie cu care sare in bazin dar tocmai de aceea are nevoie de noi sa-l sustinem, sa-l incurajam sa-si planifice bine timpul astfel incat sa-i ramana o mare parte pentru joaca dar sa reuseasca sa-si indeplineasca temele cu succes. Nu sunt de acord nici cu cei care-i incurajeaza sa faca toate temele de la inceputul vacantei, obosindu-i excesiv pe copii, ca sa le ramana pe urma timp numai pentru ei. E placut sa ramai cu timp numai pentru tine dar se pierde esenta. Scopul temei e sa-si aminteasca periodic notiuni, pentru fixare, nu numai in prima saptamana de vacanta. Si oboseala acumulata de la un efort atat de mare in nici un caz nu-l ajuta, ba, din contra, ii alunga si mai mult avantul de a face teme.
De cele mai multe ori parintii transmit, voluntar sau nu, neplacerea pe care o resimteau si ei candva cand faceau teme. Multi parinti nu realizeaza cat de usor submineaza autoritatea profesorului care a dat copilului temele respective. Cateva remarci negative sunt suficiente ca sa nu-si mai doreasca sa le faca.
Sunt de parere ca e de datoria noastra, a parintilor, sa-i ajutam sa inteleaga ca temele sunt aliatul si nu dusmanul lor. Trebuie sa incetam sa consideram ca profesorii poarta toata responsabilitatea si sa-i ajutam prin orice metode. Exista o paleta larga de carti prin librarii cu teme amuzante de vacanta, in special pentru clasele mici, ca aici am studiat oferta, pe care copiii le rezolva in joaca, fara sa realizeze ca rezolva teme. Putem folosi si recompensele, dar cu masura.
Am citit un material interesant pe tema asta si aici!

 

taguri, , , , , ,

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.