Dupa rata pe varza iata ca am gatit si rata umpluta cu mere si mi-a iesit si mai buna, o sa mai gatesc cu siguranta. Reteta de la care am pornit era si cu prune uscate, eu am facut fara si ne-a placut foarte mult tuturor. Marul acrisor, aroma subtila de portocala, cimbrul, curry, rata, vinul dau o combinatie minunata pentru rasfatul papilelor noastre.

DSC 0037 020 Rata umpluta cu mere si portocale

Procedeul nu e deloc complicat, singurul lucru migalos este coacerea.

DSC 0021 004 Rata umpluta cu mere si portocale

Am amestecat condimentele cu putin ulei si sare si am frecat bine rata, si pe interior si pe exterior.

DSC 0022 005 Rata umpluta cu mere si portocaleMerele acrisoare (cam 2-4) le-am curatat de coaja si le-am taiat cubulete, apoi le-am pus in interiorul ratei. Pentru ca rata nu era potrivita pentru cusut (ii lipsea o bucata de piele) am pus un capac din jumatate de mar, ca sa nu iasa umplutura afara.

DSC 0025 008 Rata umpluta cu mere si portocale
Dupa cum se vede in poza, am avut ajutor. Andrei a avut grija ca rata sa fie bine unsa cu condimente, nici o bucatica nu a scapat icon smile Rata umpluta cu mere si portocale
DSC 0029 012 Rata umpluta cu mere si portocale

Am taiat cubulete 2 portocale pe care le-am asezat peste rata,rata fiind asezata cu spatele in sus, apoi am acoperit si lasat la cuptor pentru mai bine de o ora.
DSC 0034 017 Rata umpluta cu mere si portocale
DSC 0036 019 Rata umpluta cu mere si portocale

Am scos-o si am intors rata cu pieptul in sus, sa se rumeneasca si el frumos, am turnat un pahar de vin rosu, o ceapa taiata rondele si o capatana intreaga de usturoi, apoi am acoperit si am mai lasat la cuptor pentru inca o ora si jumatate.
DSC 0044 027 Rata umpluta cu mere si portocale

DSC 0045 028 Rata umpluta cu mere si portocale

Am scos capacul, am mai turnat sos din tava cu lingura peste pieptul de rata si am mai lasat la copt ca rata sa se rumeneasca si carnea sa fie frageda. Am repetat procedeul cu sosul pana cand carnea a fost bine patrunsa.

DSC 0047 030 Rata umpluta cu mere si portocalePoate s-a rumenit prea tare (abia astept sa incerc noul cuptor) dar s-a patruns bine.
Am servit cu garnitura de mere care a avut un gust.. divin icon smile Rata umpluta cu mere si portocale

DSC 0049 032 Rata umpluta cu mere si portocale

DSC 0050 033 Rata umpluta cu mere si portocale

Sa aveti pofta!

tags, , , ,

    2 Comentarii


     

  • Yo a comentat...


    “apoi am acoperit”…adica sub capac,da? este destul de important asa ca trebuia insistat pe acest lucru


  •  

  • liladoarea a comentat...


    Mulțumesc pentru comentariu! Într-adevăr,la cuptor am ținut-o sub capac până spre final, când l-am indepartat și am lasat-o sa se rumeneasca bine, poate prea bine :)
    Apare si capacul undeva in text, mai tarziu dar apare. O sa modific in text sa fie mai clar.
    Mulțumesc!

Leave a Reply









Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.