Dupa cum stiti sunt o gurmanda, si mancarea greceasca imi place foarte mult, atat cat am reusit sa o descopar in Halkidiki sau Thassos.

O sa va arat si ceva poze cu mancare de la tavernele din Thassos, la Makryammos nu am apucat sa pozez si mancarea,fiind furata de peisaj. Pot insa sa va spun ca mancarea la Makryammos, demipensiune cum am avut noi, a fost foarte buna, proaspata si variata, mult mai buna ca la Aristoteles Beach, de ex, comparabila cu Philiphos Beach sau cu Porto Carras. Cu greu te puteai decide intre felurile de mancare. La mic dejun te asteptau 3 feluri de placinte calde, mini tarte calde cu rosii si branza, branza la cuptor cu parmezan, asta pe langa oua fierte, ochiri sau jumari, cremvusti, carnati, evident feta si iaurt (iaurtul ala cu gust unic, cum numai in Grecia am mancat), 2 feluri de masline locale, fructe in compot – caise, ananas, mix, portocale, grapefruit, clatite, dulceturi (evidentam gustat-o pe cea de portocale , eu nefiind fan dulceturi dar chiar mi-a placut), cereale, lapte, suc, cafea, fructe uscate, unt, margarina.

La cina, le fel, foarte greu sa alegi: 2 feluri de porc, 2 feluri de vita, 2 feluri de peste, scoici sau calamar, rosii umplute, vinete umplute, fasole, porumb fiert, mancaruri cu legume, salate multe, feta, masline, supa, desert – prajituri(kataif miam miam) si multe fructe. Intr-o seara a fost si gratar in gradina, iti alegeai de vroiai direct de pe gratar.

Asa ca intelegeti de ce, chiar daca am avut de urcat pana la camera si am facut ceva miscare, cantarul arata neschimbat la intoarcere 🙂

Neavand pranzul inclus si pentru ca oricum am colindat insula am mancat in fiecare zi la alta taverna in alta localitate si peste tot a fost mancare foarte buna, proaspata si portii foarte mari, cu desert sau aperitiv din partea casei.

Dupa cum am mai spus intotdeauna cand alegem Grecia pentru vacanta o facem si pentru ca niciodata, si am fost de ceva ori, la orice categorie de taverna/local am mancat in Grecia cu copiii nu au avut nici un fel de problema digestiva, lucru pe care nu-l pot spune deloc de Romania, mai ales de litoral (Mara a facut toxiinfectie alimentara acum ceva ani la hotel Europa Eforie).

Sa revenim la delicii culinare. Am mancat in general caracatita sau calamari, care spre surprinderea noastra plac foarte mult si copiilor, cea mai moale si frageda caracatita la gratar “din lume”, cum ar zice Andrei.










Ca pret, portiile sunt in general 7-8 euro, mari, cam de 2 persoane, si includ garnitura de cartofi prajiti. Painea e din partea casei, in general calda si cu ulei aromat de masline sau chiar pasta de masline. Mix grill din ultima e din Kavala si era special pentru 2 persoane, 16 euro, dar a fost suficient pentru noi 4, 2 adulti si 2 copii.

Evident ca o sa incerc si eu sa gatesc cateva din specialitatile de acolo. Azi am incercat un aperitiv cu paine, rosii, branza si oregano cu ulei de masline la cuptor. Nu arata ca la profesionisti dar e foarte bun. A, si vinete pane sunt foarte bune, cu un sos de iaurt sau usturoi. Important e sa nu fie taiate foarte groase, ca raman nefacute in interior.
Caracatita chiar nu ma incumet sa gatesc, la calamar mai ma gandesc. Oricum alt gust au proaspat scoase din mare si altfel congelate. Poate mai tarziu..
Va tin la curent.

tags, , ,