tn1_kipling_-_kim

Cea de a doua carte aleasa in cadrul campaniei vALLuntar 2 este Kim de Rudyard Kipling. Nu mai stiu exact ce m-a determinat sa o aleg,  nu a fost deloc  usor pentru ca foarte multe carti imi faceau cu ochiul. Poate Cartea junglei sa fi fost imblodul . Si nu am regretat. Cartea prezinta o perioada din viata lui Kim, un baietel irlandez crescut in India, mai exact viata ca o calatorie in care nu atat destinatia e importanta, ci experientele de pe drum. Kim nu e calauzit de Bagheera ci de un lama tibetan, o oarecare asemanare  daca tinem cont de cultura indiana.

Desi Kim era un baiat alb se integrase perfect in tara de adoptie. Cunostea toate cotloanele si dialectele si invatase sa se descurce de la o varsta foarte frageda. Intalnirea cu lama ii schimba cursul vietii si il ajuta sa-si implineasca destinul. Sa fie povestea copilariei sau o poveste de spionaj? Kim se implica cu detasare in Marele joc de spionaj dus de marile puteri europene in India de sfarsit de secol XIX.

Povestea ne dezvaluie India complicata si misterioasa, asa cum e vazuta prin ochii unui copil istet, aventuros si usor obraznic. Nu poti sa nu te intrebi cat din poveste e inspirat din copilaria lui Kipling, care a crescut pana la 6 ani la Bombay, cu o dadaca hindusa, dupa care a fost trimis la un internat in Anglia. Cat zbucium trebuie sa fi fost in mintea unui copil mutat cu o oarecare brutalitate putem spune, daca e sa ne gandim la diferentele uriase dintre cele doua medii.

Pana si coperta este foarte sugestiva. La prima vedere m-a dus cu gandul la Micul Print. Parca nu exista nimic pe lume decat un copil si luna lui.

In concluzie va recomand cartea. Nu veti regreta 🙂

 

Nu uitati: particip la campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, si 15 comentarii la aceasta postare ma vor ajuta sa plantez un copacel! Am mare nevoie de ajutor! Va multumesc 🙂

 

 

tags, ,