De ce imi place Jamie? Pentru pasiunea cu care gateste, as putea spune. Pentru ca se distreaza foarte tare cand gateste si trateaza cu aceeasi importanta si somonul si urzicile, pentru ca indruma atatia copii sa-si gaseasca drumul in viata. ma rog, sunt destule in favoarea lui, despre altceva vroiam insa sa vorbesc.

Am de multa vreme in casa cartea lui Sa gatim cu Jamie- Cum sa devii un bucatar mai bun.Am rasfoit-o de multe ori, am incercat cateva retete si ma tenteaza multe sa le incerc. Nu am citit-o insa niciodata pana la capat. Aseara insa, dupa ce am studiat cu atentie deserturile propuse de el, am ajuns si la capitolul Sfaturi utile. Foarte banal dupa titlu, era sa inchid. Le-am citit insa si ma bucur foarte tare pentru asta. De ce? probabil cei mai multi dintre dvs sunt foarte indemanatici si nu vi se intampla accidente prin bucatarie. Mie si noua (:D) ni se intampla insa frecvent si cel mai tare ma ingrozesc cate cazuri de accidente prin bucatarie in special cu copii am auzit (copii arsi, opariti, etc). Asa ca ma gandesc sa mi le tiparesc sa mi le afisez in la vedere.

Nu stiu la ce folositi dvs sortul de bucatarie, eu marturisesc ca nu-l foloseam.Am haine pe care le folosesc cand gatesc si ma schimb dupa. Total gresit. De ce? Sortul de bucatarie nu ne protejeaza doar hainele de pete. In caz de accidente (ma ud cu apa/ulei fierbinnte) pot sa-l scot imediat, inainte ca pielea sa intre in contact cu lichidul fierbinte.

Daca in timp ce gatesc vars apa sau alt lichid pe podea, in general aman sa sterg pana imi termin treaba. Gresit. Daca vine un copil sau nu neaparat copil poate sa alunece si sa cada. Trebuie sters imediat si abia apoi continuata treaba.

Manerele cratitelor care ies in afara de pe aragaz sunt alt pericol important. Pot sa ma impiedic chiar eu de el si sa-mi vars cratita pe mine sau altcineva din preajma, cu atat mai mult un copil.

Daca manevrez un vas fierbinte prin bucatarie si-l mut prin bucatarie e important sa-i anunt pe cei din preajma. Nu de putine ori mi s-a intamplat ca sa ma duc la chiuveta croita sa pun ceva in ea si in chiuveta sa gasesc o oala fierbinte care ma pandea la cotitura 🙂

Cutitele, un alt pericol real in bucatarie.In casele cu copii cutitele trebuiesc tinute in locuri bine stiute unde sa nu poata ajunge copiii. Cutitele sunt periculoase si pentru noi. Mai ales daca se murdaresc in timpul utilizarii si devin alunecoase. Sau in chiuveta plina de vase pentru spalat.

Bine, cel mai bine e sa cititi cartea. Gasiti acolo si cum trebuie manuite alimentele, unde pastram condimentele, cum congelam, etc. Probabil stiti ca banii obtinuti din vanzarea cartilor lui Jamie sunt investiti in instruirea unor tineri defavorizati, cu ajutorul fundatiei Fifteen.

Inca ceva la final:  daca tot trebuie sa mancam de 3 ori pe zi pana la sfarsitul zilelor noastre de ce sa nu incercam sa gatim, si asta sa o facem cu placere.

tags, , ,