Ieri, bantuind pe net, am descoperit niste sfaturi pentru alimentatia bebelusului socante pentru mine. Cei interesati de subiect au intalnit aceleasi lucruri pe net, sunt convinsa.

Redau cateva din greselile majore, evident, dupa parerea mea (nu-s vreo notorietate in domeniu, dar am ceva experienta cu copiii si m-am documentat).

Pentru ca s-a tot discutat despre efectele nocive ale zaharului la bebelusi (carii, obiceiuri alimentare proaste, obezitate, suprasolicitarea ficatului, etc), niste oameni de bine au gasit o “solutie”: indulcitor la bebelusi de 5 luni! Socant!

Gusturile bebelusului se formeaza prin diversificarea alimentatiei. Singurul gust cu care e deja obisnuit este gustul de lapte, matern sau nu.Celelalte gusturi abia acum se formeaza. Sa-l obisnuiesti cu gustul de dulce asa devreme, si asa cu indulcitor mi se pare revoltator.Pana si mierea este interzisa bebelusilor pana la un an, pentru ca poate transmite unele boli, dar ar avea infinit mai multe beneficii asupra bebelusului decat indulcitorul.

La fel si cu sarea. Numeroase studii au stabilit ca, in primul an de viata, necesarul de sare al bebelusului e minim, alimentele in stare naturala fiindu-i suficiente, fara adaos de sare! Iar despre gust, invocat adesea de numeroase mamici, nu poate fi vorba. Bebelusul nu cunoaste gustul de sarat. Pana si piureurile gata preparate(de ex Nestle) contina sare. Pana la un an sarea adaugata la mancare nu face decat sa-i supuna rinichii bebeului unui efort mult mai mare decat e cazul. Inutil sa mai spun ca traumele la care sunt supuse organele bebelusului vor avea urmari toata viata.

Oricum multe din indicatiile alimentare se schimba de la generatii la generatii. Banalul mar cu biscuite, folosit pe vremea cand eram noi bebelusi, inca de la 3-4 luni, astazi se considera total gresit. Biscuitele, in special de grau (gluten), se introduce dupa primul an de viata. Grisul cu lapte nu este deloc un aliment echiligrat, grisul de grau impiedicand absortia calciului.

Ma opresc aici deocamdata. Sfatul meu pentru tinerele mamici: nu va grabiti cand e vorba de bebelusul dvs, documentati-va temeinic, din mai multe surse (ca un jurnalist:), nu luati de bun orice vi se spune, chiar daca este vorba de medicul pediatru sau cea mai buna prietena: mai multe pareri sunt cu siguranta mai bune decat una singura!

tags, ,