0028

Nu toata lumea iubeste frumusetile astea pufoase si parfumate. Mie imi plac la nebunie si sunt mereu in cautare de retete care sa le puna in valoare. Sunt norocoasa pentru ca zilele astea chiar le-am gatit in 2 moduri speciale si sunt mai mult de incantata de rezultat.

Chutney de gutui e total diferit de tot ce stiam despre gutui. Nu li se pierde aroma dar combinatiile de gusturi, mai mult picante si acrisoare decat dulci iti lasa o impresie foarte puternica de care sa-ti amintesti cu drag.

Prepararea e foarte simpla si nici nu e nevoie de ingrediente exotice, mai ales ca ghimbirul se gaseste prin majoritatea supermarketurilor. E drept ca e recomandat si un piper roz, sau macar alb, pe care eu nu l-am avut, o sa-l folosesc data viitoare.

Am folosit 4 gutui nu foarte mari, 100 g zahar, 100 ml oet de mere si o bucata de ghimbir.

Dupa ce am taiat gutuile era gata sa renunt, pentru ca in interior aveau din loc in loc o culoare maronie. Erau gutui din gradina bunicii si mi-ar fi fost tare ciuda sa nu le pot folosi. Gustul insa era bun iar la gatit s-au inmuiat foarte bine iar gustul e deosebit.

0005

Intr-un vas de inox am ars zaharul, apoi l-am stins cu otetul de mere. Procedeul nu e deloc complicat, insa exista riscul sa va ardeti cu vaporii care se evapora rapid. Este bine sa folositi i manusa pentru gatit ca sa amestecati pentru a se dizolva carameul.

Am adaugat gutuile curatate de samburi si de partea mai lemnoasa din jurul casutelor de samburi si taiate cubulete, am amestecat si am acoperit cu capac, apoi am lasat la foc mediu pentru 5-7 minute, pana s-au inmuiat gutuile. Am mai amestecat din cand in cand. Cand gutuile s-au inmuiat am luat de pe foc si am adaugat ghimbir proaspat ras, apoi am amestecat bine.

0008

Nu arata extraordinar dar gustul cu greu se poate uita 🙂

Inca nu am gasit combinatia perfecta, pare sa se potriveasca mai bine cu branza cu mucegai albastru dar nici cu carne nu e de lepadat.

Sa aveti pofta!

tags, , ,